Foszlós, fonott húsvéti kalács, amit még nagymamám receptes füzetében találtam és az ott leírtak alapján sütöttem. Bármelyik hétköznapodat is ünnepivé varázsolhatod vele.
Hozzávalók
500 g liszt
50 g vaj + 2 ek. olvasztott vaj
1 tojás sárgája + 1 egész tojás a kenéshez
4 ek. porcukor
1 ek. tejföl
1 ek. zsír
20 g friss élesztő
2,5 dl tej
1 kk. só
Ha szereted a kalácsot, próbáld ki a Csokis-mandulás babka receptemet is!
Így készül a foszlós fonott kalács
- A kalács sütése előtt 2-3 órával tegyük a hozzávalókat szoba hőmérsékletű helyre
- 0,5 dl langyos tejbe keverjünk el 1 ek. porcukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel
- öntsük dagasztó (vagy kenyér sütő) gépbe az átszitált lisztet, a langyos tejet, a maradék 3 ek. porcukrot, a tojás sárgáját, a vajat, a tejfölt és a zsírt majd kezdjük el dagasztani. Amint az élesztő felfutott öntsük azt is hozzá, és keverjük tovább
- Végül apránként adjuk hozzá az olvasztott vajat és a sót. Lényeg, hogy lágy tésztát kapjunk ami nem tapad sem a kezünkhöz, sem az edény falához. Meleg helyen kelesszük 35 percig
- Az első kelesztés után borítsuk a tésztánkat enyhén lisztezett nyújtódeszkára és osszuk el annyi részre, ahány szálas fonatot szeretnénk belőle (ez a mennyiség vagy egy nagyobb, vagy két kisebb kalácsra lesz elég, a képeken négyes fonatú kalácsok láthatóak)
- A tészta adagokat nyomkodjuk át és csináljunk sima gombócokat belőlük. Takarjuk le alufóliával őket és kelesszük további 10 percig
- Ezután jöhet a tészta nyújtása és formázása, fonása. Úgy nyújtsuk ki a gombócokat, hogy középen vastagabb, a széleinél vékonyabb szálakat kapjunk. Ha elkészült, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, vagy sütőformába, kenjük le a tojással és kelesszük további 25-30 percig
- Melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra. Ha letelt az utolsó kelesztési idő is, kenjük át a tojással még egyszer a kalácsunkat és tegyük be a sütőbe. 10 perc után vegyük lejjebb a hőfokot és 170 °C fokon süssük további 35 percig. Ha elkészült, tegyük rácsra és hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat hozzá!