Az ételkészítésnél és a tálalásnál is újra meg újra felmerül a kérdés: hogyan főzzünk fenntarthatóan, a konyhai hulladék minimalizálásával? Mit jelent az egyáltalán, hogy “fenntartható konyha”?

A fenntartható konyha egyik fő alapelve, hogy mindent felhasználunk, nincsen konyhai maradék – ehhez hozott 5 pofonegyszerű tippet Iklódi Dóra food stylist, amelyet a Konyhakiállításon, a Miele Magyarország szervezésében tartott villámkurzuson osztott meg a résztvevőkkel.

5 tipp a konyhai hulladék csökkentéséhez:

  1. Ne dobd ki a zöldségek levelét! Karalábé- vagy reteklevélből például remek pesztó készülhet.
  2. A zöldségek pucolásánál keletkező maradék felhasználásából, pl. a lehámozott répa vagy krumpli héjából főzz zöldség alaplevet.
  3. A megmaradt kiflit, kenyeret szárítsd ki és daráld le – voilá, kész is a házi zsemlemorzsa.
  4. A megmaradt citrommal ragyogóvá varázsolhatod a konyhát, gondolj csak a citromlé vízkőoldó hatására.
  5. A kávézaccot keverd a virágföldhöz ültetésnél és gyönyörködj a burjánzó növényeidben.

A fenntartható étkezés másik fő alapelve, hogy szezonalitásra törekszünk: azokból az alapanyagokból készítünk ételt, amiknek éppen idénye van, elérhetők lokálisan – legjobb, ha a helyi piacokon, kistermelőktől beszerezve. Egyszerű alapanyagokból egy kis kreativitással és a megfelelő konyhai berendezésekkel különleges ételeket készíthetünk.

Ezúttal egy gombás – kolbászos frittatát készített el nekünk Kis Sándor, a Miele séfje, ami alapvetően egy szerény étel, de ha egy kis csavart viszünk az elkészítésbe és a tálalásba, tökéletes vendégváró fogás születhet belőle.

Miele- Kis Sándor séf

Gombás-kolbászos frittata

Hozzávalók (12 adaghoz)

10 db tojás

150 g kolbász

150 g csiperke gomba

só, bors

petrezselyem

olaj a forma kikenéséhez

Elkészítés

  • A kolbászt felkarikázzuk, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük.
  • A tojásokat habosra verjük a sóval, borssal, belekeverjük a finomra vágott petrezselymet is.
  • A muffin formákat vékonyan kiolajozzuk. Elosztjuk a formákban a kolbászt és gombát, majd ráöntjük a tojást. 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt megsütjük.

#Food design tipp: aki szereti a csípőset, az nyugodtan tegyen a frittata tetejére egy kis szálas chilit vagy chilipelyhet. Ezek az fűszerek nem viszik el az étel túlzottan, hiszen a chili csípősségét adó magot nem tartalmazzák. Csupán egy kis extra rafinériát adnak, ami pikánssá teszi az ételt.

Gombás-kolbászos frittata

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *