Az ételkészítésnél és a tálalásnál is újra meg újra felmerül a kérdés: hogyan főzzünk fenntarthatóan, a konyhai hulladék minimalizálásával? Mit jelent az egyáltalán, hogy “fenntartható konyha”?
A fenntartható konyha egyik fő alapelve, hogy mindent felhasználunk, nincsen konyhai maradék – ehhez hozott 5 pofonegyszerű tippet Iklódi Dóra food stylist, amelyet a Konyhakiállításon, a Miele Magyarország szervezésében tartott villámkurzuson osztott meg a résztvevőkkel.
5 tipp a konyhai hulladék csökkentéséhez:
- Ne dobd ki a zöldségek levelét! Karalábé- vagy reteklevélből például remek pesztó készülhet.
- A zöldségek pucolásánál keletkező maradék felhasználásából, pl. a lehámozott répa vagy krumpli héjából főzz zöldség alaplevet.
- A megmaradt kiflit, kenyeret szárítsd ki és daráld le – voilá, kész is a házi zsemlemorzsa.
- A megmaradt citrommal ragyogóvá varázsolhatod a konyhát, gondolj csak a citromlé vízkőoldó hatására.
- A kávézaccot keverd a virágföldhöz ültetésnél és gyönyörködj a burjánzó növényeidben.
A fenntartható étkezés másik fő alapelve, hogy szezonalitásra törekszünk: azokból az alapanyagokból készítünk ételt, amiknek éppen idénye van, elérhetők lokálisan – legjobb, ha a helyi piacokon, kistermelőktől beszerezve. Egyszerű alapanyagokból egy kis kreativitással és a megfelelő konyhai berendezésekkel különleges ételeket készíthetünk.
Ezúttal egy gombás – kolbászos frittatát készített el nekünk Kis Sándor, a Miele séfje, ami alapvetően egy szerény étel, de ha egy kis csavart viszünk az elkészítésbe és a tálalásba, tökéletes vendégváró fogás születhet belőle.
Gombás-kolbászos frittata
Hozzávalók (12 adaghoz)
10 db tojás
150 g kolbász
150 g csiperke gomba
só, bors
petrezselyem
olaj a forma kikenéséhez
Elkészítés
- A kolbászt felkarikázzuk, a gombát megtisztítjuk és felszeleteljük.
- A tojásokat habosra verjük a sóval, borssal, belekeverjük a finomra vágott petrezselymet is.
- A muffin formákat vékonyan kiolajozzuk. Elosztjuk a formákban a kolbászt és gombát, majd ráöntjük a tojást. 200 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt megsütjük.
#Food design tipp: aki szereti a csípőset, az nyugodtan tegyen a frittata tetejére egy kis szálas chilit vagy chilipelyhet. Ezek az fűszerek nem viszik el az étel túlzottan, hiszen a chili csípősségét adó magot nem tartalmazzák. Csupán egy kis extra rafinériát adnak, ami pikánssá teszi az ételt.