zöld spárga

Érdekességek a spárgáról és egy magyar spárgatermesztő életéről

Tavasszal a friss zöldségek közül a spárgát várom a legjobban. Folyamatosan lesem a piacokon, zöldségeseknél, hogy mikor bukkan fel először ez a csodálatos alapanyag. A nyugati gasztronómia rajong érte, hazánkban jóval kevesebben ismerik és fogyasztják. Dicséretes azonban, hogy egyre több hazai étterem szezonális menü kínálatában is találkozhatunk már vele. Ha még nem kóstoltad, feltétlenül próbáld ki egyszer! Biztos, hogy te is rajongani fogsz majd zsenge és páratlan ízéért.

A szezonalitás és a sok törődést igénylő termesztése miatt a spárga viszonylag magas áron kapható. Keresd a magyar spárgát, mert jobb ízű, kiváló minőségű és zamatosabb, no és persze garantáltan frissebb is, mint a külföldről érkezett társai. Fogyaszthatod sütve, főzve, párolva, grillezve, levesként, salátákban, pitékben, tésztával, újkrumplival, rizottóba, sőt akár desszertekben is felhasználhatod.

frissen szedett spárgák

Tudtad, hogy Magyarországon is sok helyen termesztenek spárgát?

Csengődre utaztam, ahol Somogyi Nóra okleveles kertészmérnökkel volt találkozóm. Nóra 1999 óta foglalkozik a spárga termesztésével, mára 8 hektáros spárgaföldjéről az ország számos régiójába szállít friss zöld spárgát. A 200 sornyi spárgájának egy része holland másik olasz fajtájú.

Felismered? Messziről nézve biztosan nem mondtam volna meg, hogy éppen egy spárgaföld terül el a szemem előtt. Közelebb érve azonban már jól látszódott a földből kibújó spárgák hosszú sora:

Tudtad-e?

Az alföldi homokos földet járva Nórával hosszasan beszélgettünk a spárgatermesztésről. Elméleti ismeretei és gyakorlati tudása is páratlan. Számos érdekességet megtudtam tőle a spárgáról, mint például:

 •  a spárga évelő növény és magról szaporítják. Magoncnak hívják, amit végül a tápanyagdús földbe ültetnek, és ezt majd csak 3 év után kezdik el szedni
 • A spárga úgynevezett sípja bújik ki először a földből. A fehér és a zöld spárgánál ugyanaz az alapnövény. A zöld spárga a napfény hatására zöldül be. Ha a spárga sípokat bakhátakban, a fénytől elzárva nevelik, azok fehérek maradnak
 • A spárga egyik legnagyobb ellensége a szél. A szélverés a törékeny és vékony szárakban komoly kárt tud tenni. Megsérülhet, elgörbül és így eladhatatlanná válik
 • Mikor már nem szedik tovább, egyszerűen csak hagyják megnőni. Te hitted volna, hogy a képeken látható bokros, élénk zöld, apró levelű növény lesz belőle?

Így tárold és fogyaszd a spárgát

 • Ha spárgát vásárolsz, a szárát csavard körbe egy nedves ronggyal és ha így teszed a hűtőszekrénybe akár 1 hétig is eláll és megtartja frissességét.
 • A fehér spárgának keserű a héja ezért azt érdemes megpucolni ( a csúcs kivételével).
 • A zsenge spárga akár nyersen is fogyasztható, én is megkóstoltam és nagyon hasonlít az íze a zöldborsóéra.
 • A spárgának a csúcsa a legomlósabb és legfinomabb része.
 • Lúgosító ételek közé sorolható, valamint sok rostot és vitamint, többek között B, C és E vitamint is tartalmaz.
 • A spárga aljából érdemes kb. 2 cm-ert levágnunk, hogy így eltávolítsuk a fás szárrészét. Vagy egy másik lehetőség, hogy fogjuk meg a szárak két végét és kezdjük el meghajlítani. Éppen ott fog eltörni, ahol a fás rész elválik a puha törzstől.
 • A spárgát érdemes függőlegesen párolni/főzni. Egy magas edénybe állítsuk a spárgákat és a csúcsokig öntsük fel vízzel. A keményebb törzsnek több idő kell, míg megfő, a spárga csúcsa viszont a feláramló gőzben is megpuhul majd.
 • A spárga szedése kemény munka, folyamatos figyelmet igényel. Nóráék a szervezettségre is komoly hangsúlyt fektetnek, hogy akár már néhány órán belül is a megrendelőhöz kerülhessen a spárga.
 • A spárga, ha optimálisak az időjárási feltételek egy nap akár 8 centit is nőhet. Ezért szezonban (ami általában április elejétől június közepéig tart) intenzív munkát igényel, reggeltől estig, a hét minden napján szedni kell.

 

Nóra földjén ottlétem alatt is folyamatosan szedték a 200 sornyi spárgát. Naponta nagyjából 300-500 kg spárga terem meg itt, amit már a tábla szélén előzetesen átmosnak, majd a lehető legrövidebb időn belül a feldolgozóba és hűtőbe juttatják őket. A közeli feldolgozóban az ismételt alapos mosás után méret szerint csoportosítják a szárakat.  A méreten kívül kézi osztályozással az alak, szín és hosszúság szerint is egyenként válogatják és csoportosítják a szárakat majd papírral bélelt ládákban hűtőbe téve várják, hogy másnap vagy akár pár óra múlva útnak induljanak a megrendelőikhez. 

 

 • A friss zöld spárga üde, roppanós, lédús és élénk színű. Frissességét a vágott részénél te is könnyen tudod ellenőrizni. A kókadt, száradt és fénytelen spárgát lehetőleg kerüld el.
 • Leggyakrabban a zöld solo 2 osztályozásba tartozó spárgával találkozhatsz a boltok polcain, ennek 12-16 mm az átmérője. Én 16 – 22mm-es spárgákat kaptam, bevallom, ennyire friss és kifogástalan minőségű spárgával még sosem volt dolgom. Hazaérve pedig sok spárgás finomságot készítettem belőe.

Nóra kis mennyiségben még sajnos nem szállít, de várja éttermek vagy nagyobb felvásárlók jelentkezését.

SOMOGYI NÓRA

Facebook: Nóri Spárgája

+3630-911-0841

[email protected]

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *