Az epres tiramisu, vagy epermisu egy szuper sütés nélküli desszert, amit a tavaszi eperszezon alatt érdemes legalább egyszer elkészítenünk. Viszonylag egyszerű összeállítani és a látványánál már csak az íze lehengerlőbb. Természetesen házi babapiskótával is készíthető, de akkor már be kell kapcsolnunk a sütőt hozzá. Én hígított, házi eperlekvárba mártogattam a babapiskótákat, ami szintén gyorsabb, mintha a friss epret forralnánk össze vízzel, cukorral. De válaszd azt a verziót ami számodra a legszimpatikusabb. 🙂 Mutatom, hogy én hogyan készítettem.

Hozzávalók

500 g friss eper

250 g mascarpone

300 g babapiskóta

200 ml habtejszín

kb. 4 ek. eperlekvár  (mag nélküli)

kb. 6 ek. víz

2-3 ek. porcukor

3 kk. vaníliás cukor

1 mk. fahéj

1 tasak habfixáló

a díszítéshez: friss eper szemek, piskóta tallér, friss menta levelek, eperlekvár

epres tiramisu sütés nélküli recept


Így készül a sütés nélküli epres tiramisu

  • A friss epret megmossuk, néhány szemet félreteszünk a díszítéshez. A többinek kiszedjük a zöldjét és felszeleteljük
  • A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, közben apránként hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. Ha szükséges keverjük hozzá a habfixálót, viszont ha szép kemény habot kaptunk, akkor elhagyható
  • A tejszínhabhoz keverjük hozzá a mascarponét és a fahéjat. Kóstoljuk meg, ha édesebben szeretjük még adható hozzá cukor, illetve fahéj
  • Az eperlekvárt egy kis edénybe kanalazzuk és elkeverjük a vízzel. (A vizet én előzőleg felforraltam, majd visszahűtöttem és úgy kevertem a lekvárhoz) Akkora edényt válasszunk, amelyben kényelmesen meg tudjuk forgatni a babapiskótákat
  • Egy hosszúkás tálaló tálra elkezdjük a sütés nélküli epres tiramisunk összeállítását: a babapiskótákat belemártjuk a vízzel hígított lekvárba és a tálra helyezzük egy rétegben. Nem kell a babapiskótát túlságosan eláztatni, mert akkor nem biztos, hogy megáll majd a képen látható módon. A krémünket habzsákba töltjük és kb. az 1/3-ad részét egyenletesen rányomjuk a babapiskóta rétegre. Erre kerül egy réteg felszeletelt eper. Majd még kétszer megismételjük a folyamatot. Eper lekvárba mártott babapiskóta, krém, szeletelt eper. A tetejére rácsurgatjuk a megmaradt lekvárt, friss eperszemekkel, piskóta tallérokkal és mentalevelekkel díszítjük. Fogyasztásig hűtőbe tároljuk. Jó étvágyat hozzá!
epres tiramisu foodstyling gasztrofotó



Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.