Májusban már igazi, friss, szabadföldi magyar eperből is készíthető ezt a csodálatos epres csokis torta. A csokoládé és az eper párosításával pedig egyszerűen nem foghatunk mellé. Ha nincs szív alakú tortaformád, akkor egy 23 cm-es kerek, kapcsos tortaformában is elkészítheted. Úgyis az íz a lényeg, az pedig tökéletes, ha nekem nem hiszel, készítsd el és meglátod! 🙂 Egy korábbi bejegyzésemben összeírtam 10 hasznos tippet, hogy mire figyelj, ha ellátogatsz egy Szedd magad eper földre. IDE kattintva tudod elolvasni.
Hozzávalók
~ A tésztához ~
3 db tojás
3 ek cukor
2,5 ek finomliszt
1,5 ek cukrozatlan kakaópor
1 mokkáskanál sütőpor
~ A csokoládé moussehoz ~
10 dkg jó minőségű étcsoki
2 tk. zselatin
0,5 dl hideg víz
4 tojássárgája
80 g kristálycukor
4 dl hideg habtejszín
~ Díszítéshez ~
Friss eper és fodormenta levelek
Szereted az epret? Próbáld ki az Epres – nutellás süti tekercs és a Retro eperszörp receptjeimet is!
Így készül az Epres csokimousse torta
- Első lépésként elkészítjük a piskótánkat. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaóport, a sütőport és jól eldolgozzuk. Végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert habot is.
- Sütőpapírral bélelt szív formájú (vagy 23 cm-es kerek) tortaformába simítjuk és a 200 °C-ra előmelegített sütőben 2 percig, majd 180 °C-ra levéve még 10-12 percig készre sütjük. Rácsra fordítva a formából kivéve hagyjuk teljesen kihűlni
- Amíg hűl a piskótánk, nekiállhatunk a csokimousse elkészítéséhez is. Az étcsokit mikróban olvasszuk fel és tegyük félre
- A zselatint keverjük el a hideg vízzel, majd szintén mikróban melegítsük forróra.
- A tojások sárgáját a cukorral gőz fölött melegítsük, de ne forraljuk fel! Ezután habverővel keverjük habosra, amíg langyosra nem hűl.
- Egy másik edényben a habtejszínt is verjük kemény habbá.
- Végül a kihűlt tojáshabhoz keverjük hozzá az olvasztott csokoládét, a felmelegített zselatint és a habbá vert tejszínt is. Tegyük hűtőbe pár percre, hogy kicsit megdermedjen.
- A piskótát helyezzük vissza a kapcsos tortaformánkba és egyenletesen simítsuk rá a csokis mousset. Tegyük hűtőbe egy éjszakára, de minimum 3-4 órára, hogy teljesen megdermedjen.
- Tálalás előtt óvatosan vegyük le róla a formát és díszítsük friss eperszemekkel és mentalevelekkel.