Egyszerű tejberizs
Hidegen, vagy még frissen, langyosan szereted a tejberizst? És melyik gyümölccsel a kedvenced? Én most házi barack kompóttal és gránátalmával készítettem, de az alap, egyszerű és krémes tejberizs szinte bármilyen gyümölccsel finom.
Hozzávalók (4 főre)
8 dl tej 2 dl 30%-os tejszín 250 g kerek szemű fehér rizs 2 tasak vaníliás cukor vagy 1-2 tk. vanília aroma 1 citrom reszelt héja 20 g barnacukor 1 csipet só
Gyümölcsök ízlés szerint
Így készül a finom tejberizs
- A tejet és a tejszínt egy nagyobb lábosba öntjük, majd felforraljuk. Forralás után beleöntjük a leöblített, lecsepegtetett rizst, a citrom reszelt héját és az 1 csipet sót
- Ezután közepes lángon, félig fedővel lefedve, gyakran megkevergetve kb. 30 percig főzzük. Ha letelt a 30 perc, kóstoljuk meg. Ha nem lett elég puha a rizs, vagy nem szívta fel az összes folyadékot, akkor nyugodtan főzzük még tovább pár percig.
- Végül keverjük bele a barna cukrot és a vaníliás cukrot is. Langyosan a legfinomabb! Tálaláskor helyezzük rá a választott gyümölcs szeleteket.
Tipp: az alap tejberizs egy igazi jolly joker desszert, hiszen ízesíthetjük kevés fahéjjal vagy kakaó porral, illetve szinte bármelyik friss, szezonális gyümölcs jól passzol hozzá: eper, ribizli, áfonya, málna, meggy, barack…. De finom gyümölcs lekvárokkal és kompótokkal is. Jó étvágyat Hozzá!