Egyszerű tejberizs

Hidegen, vagy még frissen, langyosan szereted a tejberizst? És melyik gyümölccsel a kedvenced? Én most házi barack kompóttal és gránátalmával készítettem, de az alap, egyszerű és krémes tejberizs szinte bármilyen gyümölccsel finom.

Hozzávalók (4 főre)

8 dl tej 
2 dl 30%-os tejszín
250 g kerek szemű fehér rizs
2 tasak vaníliás cukor vagy 1-2 tk. vanília aroma
1 citrom reszelt héja
20 g barnacukor
1 csipet só

Gyümölcsök ízlés szerint

Így készül a finom tejberizs

  • A tejet és a tejszínt egy nagyobb lábosba öntjük, majd felforraljuk. Forralás után beleöntjük a leöblített, lecsepegtetett rizst, a citrom reszelt héját és az 1 csipet sót
  • Ezután közepes lángon, félig fedővel lefedve, gyakran megkevergetve kb. 30 percig főzzük. Ha letelt a 30 perc, kóstoljuk meg. Ha nem lett elég puha a rizs, vagy nem szívta fel az összes folyadékot, akkor nyugodtan főzzük még tovább pár percig.
  • Végül keverjük bele a barna cukrot és a vaníliás cukrot is. Langyosan a legfinomabb! Tálaláskor helyezzük rá a választott gyümölcs szeleteket.

Tipp: az alap tejberizs egy igazi jolly joker desszert, hiszen ízesíthetjük kevés fahéjjal vagy kakaó porral, illetve szinte bármelyik friss, szezonális gyümölcs jól passzol hozzá: eper, ribizli, áfonya, málna, meggy, barack…. De finom gyümölcs lekvárokkal és kompótokkal is. Jó étvágyat Hozzá!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ne maradj le a legújabb gasztro hírekről, receptekről!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *