Egy gurmé fogás, amiről még soha nem hallottál: megérkezett a Székely Szusi
Tavaly októberben még a lezárások előtti talán utolsó éttermi élményem a SZÉK Étteremhez köthető. Az újranyitás óta ismét felpezsdült az élet a fővárosban, és nagy örömömre az Andrássy úti SZÉK Restaurant & Bar is ismét várja vendégeit fúziós konyhájuk legújabb remekeivel. A felfrissült étlapon olyan kreációk is helyet kaptak, amelyek a nagyvilág ízeit ötvözik a székely konyha hagyományaival.
A SZÉK eddig a hagyományos, Székelyföldről hozott ízekkel lopta be magát a szívünkbe, amelyek a modern konyhatechnológia eszközeivel kerülnek terítékre. Olyan klasszikusok készülnek itt, mint az egyedi ízesítésű sült húsgombóccal tálalt csorbaleves, a brassói sertésszűz ropogós burgonyával vagy épp a mics tál házi zakuszkával. Májustól azonban formabontó különlegességek is felbukkannak az étlapon.
“Székely klasszikusaink és gourmet fogásaink mellett célunk, hogy innovatív ételkreációinkkal is különlegessé tegyük éttermünket” – mondja Varga Szidónia, a SZÉK Restaurant & Bar székelyudvarhelyi származású tulajdonosa. Ennek első állomása a néhány hete debütált székely szusi.
Mitől egyedi a Székely Szusi?
A SZÉK fúziós konyhájának újdonsága az étterem által megálmodott székely szusi, ami a magas minőségű erdélyi és magyar alapanyagokat ötvözi a japán konyhaművészettel, izgalmas nemzeti dimenzióba helyezve azt.
A négy ízben készített székely szusit Aranyhal, Nádszálkisasszony, Ludas Matyi és Kiskanász fantázianéven elnevezett változatban is megkóstolhatjuk: az aranyhalban például füstölt pisztrángot, tormát, sült tojást, spenótot és kelkáposztát találunk, míg a Ludas Matyi sült libamájjal, puliszkával, szilvás hagymalekvárral és római salátával idézi meg japán köntösben a székely ízeket.
Mi jöhet még a székely szusi után?
Az Andrássy úti étterem tulajdonosa annyit elárul: a fúziós konyha következő állomásai Olaszország és az Amerikai Egyesült Államok lesznek. Akik azonban inkább a hagyományos konyha hívei, azok sem fognak csalódni.
Az étterem megújult étlapját a szezonalitás jegyében a tavasz és a nyár könnyedsége jellemzi. Számos ételkreációjukban megjelenik a kapor, ami jellegzetes ízével új megvilágításba helyezi az ételeket. Az új étlap kaprosan készített ételei közül a kedvencem a kukoricadarában sült pisztráng kapros vajtökfőzelékkel, könnyű nyári tök textúrákkal elnevezésű étel volt.
Az üdítően friss fűszer és gyógynövény az egyik desszertjükben is helyet kapott: a vásárhelyi édes tejföllel készített túrógombóc, akácmézes kaporfagylalttal fantasztikus kreációt még azoknak is érdemes megkóstolni, akik különösebben nem rajonganak a kapor ízéért.
Az ételek mellé pedig Erdély és a Kárpát-medence válogatott borai, egy sor különleges zöldségpárlat, pálinkák, hagyományos és ízesített erdélyi sörök közül válogathatunk.
Fotók: Berecz Valter