Egyre több extrém, vagy legalábbis szokatlan ízpárosítással találkozhatunk a boltokban, legyen szó öntetekről, csokoládékról vagy üdítőkről. Nincs ez másképp az éttermekben sem, ahol gyakran látszólag egymáshoz nem illő alapanyagokat párosítanak össze, mint például a csokoládét és a bacont.

Ha van bennünk egy minimális nyitottság az izgalmas ízkombinációk felfedezésére, sőt, esetleg még időt is szánunk rá, hogy a konyhában kísérletezgessünk, rájöhetünk, hogy a bacon egy egészen sokoldalúan felhasználható húsfajta.

Páratlan párosok mindig is voltak

Mielőtt még rátérnénk a csoki és a bacon összeházasítására, nem árt felidézni, mennyi olyan ételünk van, amit pont azért kedvelünk, mert az ellentétes ízek találhatóak meg bennük. Ilyenek például az édes-csípős, húsokhoz tálalt mártások, vagy a hawaii pizza, ami a paradicsomszósz, a sós sonka és az ananász különleges kombinációjától vált közkedvelt étellé, de hagyományos magyar ételeknek is vannak édes, illetve édes-sós változatai is. Nagyanyáink korában a cukros-sertészsíros kenyér láttán senki nem lepődött meg. Erdélyben pedig a cukros tepertős pogácsa még a mai napig egy gyakran készített ételnek számít. Talán az ismeretségi körünkben is akad olyan, aki a káposztás tésztát nem borssal, hanem inkább cukorral eszi, vagy a juhtúrós sztrapacskáját édesíti. Az utóbbi évek legfelkapottabb sós-édes duójáról is illik megemlékezni, ez pedig a sós karamella, amit nem csak süteményként fogyasztunk, hanem csokiféle, popcorn ízesítő, fagyi, sőt még fehérjepor formájában is megkóstolhatunk. A sóskaramella népszerűsége egyértelmű, na de mi a helyzet az édes baconnel? Lehet, hogy furcsának tűnik, de mindjárt bebizonyítjuk, hogy a bacont így is csak imádni lehet.

A bacon mindenhogy és minden időpontban jó

“Aligha találni a baconnél sokoldalúbban felhasználható húsfajtát. Bacont ehetünk reggelire -gondoljunk csak a klasszikus angol reggelire, ebédre és vacsorára, kihagyhatatlan a grillpartikon vagy egyéb baráti összejöveteleken, vihetjük piknikekre, ehetjük uzsonnára, egyszóval egy igazi jolly joker” – kezdte Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója, akinél kevés avatottabb bacon-szakértő létezik idehaza, ugyanis a Gierlinger termékeket is készítő cég Magyarország piacvezető bacongyártó vállalkozása. Csak a Tamási-Hús üzemében naponta háromszor fordul a 20 tonnás kamion, amiből a szeletelt, kockázott, sült és más baconös finomságokat készítik.

Míg egy kerti sütögetéskor zöldségeket, húsokat tekerünk körbe vele, ahol az édes ízét egy szem szilva, egy szelet őszibarack adhatja a bacon mellé, addig reggel tojással esszük, amit esetleg egy szelet eperjames pirítós egészít ki, de ha kedveljük az amerikai konyhát, könnyen lehet, hogy a bacon mellé palacsinta és juharszirup kerül. Utóbbi édes, karamellás íze remekül kiemeli a bacon sós ízét, az összhatás pedig felejthetetlen.

Amerikában és Kanadában már tökéjre fejlesztették a juharszirup és a bacon összeházasítását, erre példa a juharszirupos baconös muffin is. Ennél az édességnél a feldarabolt bacon nemcsak a muffin tésztájába, hanem pirítva a desszert tetejére, dekorációként is kerül.

A lekvárokhoz hasonló technológiával készülő chutney-k szintén sokszor használják az édes-sós kombinációt. A bacon jam vagy chutney is ilyen módon készül hagymás enyhén paprikás alapon, amiben az édes ízt barna sör, szilva, esetleg (birs)alma vagy karamellizált cukor adhatja meg.

bacon édesség desszert
Fotó: Yael Gonzales


Csoki, csoki, csoki!

 A csokoládé és a bacon első blikkre tényleg meglepő párosításnak tűnik, ha azonban megkóstoljuk, rájöhetünk hogy cseppet sem bolondság. Igazán bátrak minden további összetevő nélkül is kezdhetik a párosítást: a serpenyőben megpirított bacont, miután leitattuk róla a zsírt, megforgatjuk az előzőleg megolvasztott (ét)csokoládéban és süteményrácson hagyjuk lecsöpögni és száradni Nem hangzik akkora ördöngösségnek, ugye? Az íze azonban egyenesen fenomenális!

A kicsit édeskés ízekhez is tökéletesen passzol

No de nemcsak a csokoládéhoz és cukorédes szirupokhoz illik a bacon, hanem az olyan enyhén édeskés, de mégis inkább sósnak mondható alapanyagokhoz, mint a sütőtök vagy édesburgonya. Mindkét zöldségből készült levesre szórhatunk pirult baconkockákat, amik ropogóssága remekül kihangsúlyozza a krémleves lágyságát. Állagában és ízében is remek nász.

Az csak egy dolog, hogy a bacon sokoldalúan felhasználható, de ha nem minőségi alapanyagokból főzünk, a legjobb receptek sem lesznek száz százalékosak. Honnan lehet a legjobb minőségű, cukor- és tartósítószermentes bacont beszerezni? A Gierlinger kínálatában olyan prémium minőségű kockázott és szeletelt baconöket találunk, amelyekkel a végeredmény ellenállhatatlanul ínycsiklandó lesz. Sőt, ha nincs kedvünk a baconszeletek sütésével bajlódni, választhatjuk akár a készre sütött, azonnal fogyasztható American Streaky Bacon-t is.

Ezek a bejegyzések is érdekelhetnek:

Cukor a baconben? Erre figyelj a csomagoláson!

Ismerd meg a készre sült streaky bacont

premiumkochbauch_geschnitten2x200g


premiumbaconlardon2x125g

Kiemelt kép: Eva Elijas


Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.