A cékla élénk színe, földes, karakteres íze és számtalan jótékony hatása engem mindig ámulatba ejt. Jellemzően ősszel és télen kerül az asztalokra. Én is ilyenkor eszem a legtöbbet, például sütve, köretként, vagy céklakrémet készítek belőle. Viszont az ecetes cékla savanyúság az, amit szinte egész évben fogyaszthatunk, hiszen számos ételhez remekül passzol.

hagyományos cékla recept

Hozzávalók (~ 6 db 700 ml-es befőttes üveghez)

3 kg közepes méretű cékla

2 l víz

2 db torma (elhagyható)

8-10 szem egész bors

2 dl ecet (10%-os!) kóstolni kell, nem szabad egyszerre beönteni!

150-200 g kristálycukor (ízlés szerint)

2 ek. só

1 kk. egész köménymag (később leszűrhetjük, vagy megy az üveg aljára)

1 kk. nátrium benzoát a felöntőlébe + (üvegenként 1 késhegynyi a tetejére)

Tipp: A cékla vásárlásakor figyeljünk, hogy a “farkincája” rajta legyen, mert egyébként főzés közben elvész az értékes leve.

Próbáld ki a ROPOGÓS HÁZI KOVÁSZOS UBORKA receptemet is!

főtt cékla pucolás után, szeletelés előtt
cékla savanyúság télire
ecetes cekla savanyusag hazilag recept

Így készül a cékla savanyúság

  • A céklát alaposan megtisztítjuk, lemossuk, héját lekeféljük, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. (nagyságától függően cca. 1-2 óra, ha kicsi, akkor figyelni kell, mert hamarabb puhul.)

Tipp: Fogjunk be egy lábast, olyat, amit nem sajnálunk, vagy már nem használjuk semmire, de erre a célra tökéletes, mivel a céklalé befog mindent. Borként használni tilos, mert kifehéríti, elveszi a szép cékla színt.

  • Miután megpuhult, félretesszük hűlni.
  • Közben elkészítjük a savanyúság felöntő levét. Vegyünk elő egy nagyobb lábost és öntsük bele a 2 liter vizet. Ezután adjuk hozzá a cukrot, sót, köménymagot, ecetet (fokozatosan adjuk hozzá!), és egy kávéskanál tartósítót. Minden savanyúságnál a felöntő lé lehet intenzívebb, mert pl. a cékla is felvesz az ízéből.
  • Miközben forr, hámozzuk meg a céklát, amihez érdemes gumikesztyűt használni, mert a cékla nagyon fog. Ha végeztünk a hámozással, recés késsel (vagy speciális, hullámos élű késsel) vágjuk fel a gumókat vékony, nagyjából 0,5 cm-es vastagságú szeletekre. Tegyük steril befőttes üvegekbe a szeleteket. Ha felforrt a felöntő levünk, öntsük egyből az üvegbe halmozott cékla szeletekre. Ha rögtön fogyasztani szeretnénk, akkor nincs más dolgunk, mint jól behűteni. és már ehetjük is.

Amennyiben télire szeretnénk eltenni, akkor tegyünk minden üvegbe 1-2 megpucolt és felvágott tormaszeletet. Ha nem szeretjük a torma ízét, akkor el is hagyhatjuk. És a üvegek tetejére szórjunk késhegynyi tartósítószert, majd jól zárjuk le. Ezután tegyük 1-2 napra szárazdunsztba.

Fénytől védett, hűvös helyen tárolva, 1-2 hónapig eláll. Feltéve, ha marad belőle addig. 🙂

Megbontás után tegyük hűtőszekrénybe, és amikor szedünk belőle, mindig tiszta villával nyúljunk csak bele.

Jó étvágyat hozzá!

Cékla savanyúság télire

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *