egyszerű diós gyökérkenyér recept

Diós gyökérkenyér

Még a legegyszerűbb házi péksütik és kenyérfélék is összehasonlíthatatlanul finomabbak bolti társaiknál, szóval ha kicsit több az időnk, bátran álljunk neki az elkészítésüknek. A diós gyökérkenyér összeállítása egyáltalán nem bonyolult, de időigényes. Bár a munka kevés vele, viszont sokat kell pihentetni. Talán az év elején, vagy hétvégén jut időnk ilyen zen tevékenységekre is, mint a diós gyökérkenyér sütés, szerintem elronthatatlan és a végeredmény pedig még önmagában fogyasztva is nagyon finom.  

Hozzávalók

500 g búzakenyérliszt (BL80)
4 dl langyos víz
0,5 tasak szárított élesztő
1 csapott ek. só
0,5 ek. cukor

80 g durvára tört dió
1-2 ek. olívaolaj 
így készül a diós gyökérkenyér

Így készül a diós gyökérkenyér

  • A diós gyökérkenyér hozzávalóit (kivéve a diót és az olívaolajat) egy nagyobb tálba öntjük és fakanál segítségével összedolgozzuk. Nem kell, hogy teljesen homogén tésztát kapjunk, ha hígabb, galuska állagú, akkor már jó. Egy másik edényt kikenünk az olívaolajjal, majd ebbe átlapátoljuk a tésztánkat. Lefedve, hűtőbe tesszük nagyjából egy éjszakára. Nekem  általában14 órát pihen a hűtőben (pl.: 18:00-kor beteszed és reggel 8:00-kor veszed ki)
  • Lisztezzünk be egy gyúródeszkát és borítsuk rá a hűtőből kivett tésztát. Ne spóroljunk a liszttel, mert a diós gyökérkenyér tésztája nagyon ragad és csak akkor tudunk majd dolgozni vele, ha jó lisztes a felület. A tetejét is hintsük meg liszttel és az ujjaink hegyével nyomkodjuk, nyújtsuk a tésztát téglalap alakúra, úgy, hogy tudjuk hajtogatni. Ezután szórjuk rá a durvára tört diót. Balról, jobbról, lentről és fentről is hajtsuk fel, majd takarjuk le egy tiszta és száraz konyharuhával és pihentessük 20 percig. Majd ezt ismételjük meg még kétszer: újhegyünkkel nyomkodjuk, nyújtsuk kicsit szét téglalap alakúra, majd hajtogatás és pihi.
  • A 3. hajtogatás és pihentetés után kapcsoljuk be a sütőt 230 °C fokosra. Egy kis hőálló edényben tegyünk a sütő aljába kb. 1 dl vizet. A téglalap formájú tésztát vágjuk széltében három részre és csavarjunk rajta egyet, mintha vizes törülközőt csavarnánk ki. (ha kisebbeket szeretnénk, mint ami a képeken látható, akkor vágjuk több részre a tésztát) Nem kell sokat bíbelődni a formázással, a diós gyökérkenyér formája rusztikus és egyedi. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és tegyük be a sütőbe, majd vegyük vissza a hőfokot 200 °C fokra 
  • Sütőtől és a kenyér méretétől függően 200 °C fokon kb. 40 perc alatt sülnek szép aranybarnára és ropogósra. Jó étvágyat hozzá!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *