Ülök a buszon és a suhanó táj látványában elmerülve azon gondolkodom, hogy vajon ez hányadik alkalom lehet, hogy megteszem a Budapest- Debrecen távot. Sorra törnek fel belőlem a közeli és a távolabbi emlékek, amikre a mai napig szívesen gondolok vissza.

A cívis várossal való kapcsolatom, Debrecen megismerése nálam egy családi nyaralással kezdődött. Egy volt barátom is debreceni születésű volt, így egy időben többször is utaztunk ide. Megcsodálhattam a debreceni Virágkarnevál pazar alkotásait és színes, zenével, tánccal fűszerezett kavalkádját. Egy hirtelen jött ötlet kapcsán néhány éve kocsiba pattantunk hogy a Campus Fesztiválon élőben is láthassuk egyik kedvenc zenekarunk koncertjét. Sőt, még egy mini túra keretében Ervin Olaf, Körhinta kiállítása is Debrecenbe csalt minket, aminek a Modem adott otthont. Egyébként a Modembe most is ellátogattunk, ahol jelenleg az Evangélium 21 kortárs művészeti gyűjtemény és kiállítás tekinthető meg.

Evangélium 21 kortárs művészeti gyűjtemény és kiállítás részlet

Két éve volt szerencsém a Debrecziner Gourmet Fesztiválon is részt venni, amiről egy remek bejegyzés is született, amit ide kattintva tudsz elolvasni.

Bármikor is utazom Debrecenbe, Magyarország második legnagyobb városa mindig tartogat számomra valami új és érdekes programot, legyen szó kultúráról, zenéről, vagy gasztronómiáról. Mostani kiruccanásunk alkalmával a Debreceni Bor- és Jazz napokra kaptunk meghívást. A Békás-tó partjánál hangulatosabb helyszínt nehezen tudnék elképzelni egy ilyen fesztiválhoz.

Debreceni Bor- és Jazznapok bejárat

Kitűnő borok, remek jazz zene

Magyarország 3. legnagyobb boros rendezvényén 58 hazai pincészet kitűnő borai, exkluzív borbemutatók, 4 színpad és a magyar jazz zene legjobb előadóművészei vártak ránk. A négy napig tartó rendezvény csütörtöki napján részt vettünk a szekszárdi Vesztergombi Pincészet exluzív borkóstolóján. Megkóstolhattuk a Vintage 2017-es prémium vörösborukat, ami a borászat nagyágyúja. Syrah, Cabernet Sauvignon és Merlot, illetve Kékfrankos házasításából készült.

Vesztergombi Vintage prémium vörösbor

A Vintage bort egyébkén idén beválogatták a Debrecen Város Borai címet kiérdemlő hét prémium borkülönlegesség közé is. Örömmel fedeztem fel, hogy a Debrecen Város Borai közé több kedvenc borászatom bora is felkerült, mint például a Holdvölgy Pincészet prémium, dűlőszelektált fehér bora, a  2018-as évjáratú Meditation Tokaji furmint.

Debrecen város borai 2021

A  Balaton-felvidéki borvidéken, Szentaltalfán lévő Dobosi Pincészet Nivegy-völgy Bio 2019-es Olaszrizlingje új felfedezés volt számomra. Ez a bor 100%-ban Olaszrizlingből készült, aminek közel fele 500 l-es fahordókban érett hat hónapig.

Dobosi Nivegy- völgy Bio Olaszrizling 2019

Az eredeti dereceni kolbászt vétek kihagyni!

Ha megéheznénk a borok kóstolgatása, az egész napos programok közben, Debrecenben szerintem alap enni egy jó debrecenit! Már csak azért is érdemes megkóstolni, mert döbbenetes a különbség a boltban kapható nagyüzemi verziókkal szemben, a helyi verzió javára.

“Debrecen azon különleges városok egyike, melynek nevéhez íz is párosul. A debreceni kolbász annyira ízletes, hogy rögtön párban adják. Bár a világon sok helyen árulnak „Debrezinert”, az igazi, mely nem puha, nem kemény, nem száraz, nem zsíros, kellemesen lédús és roppanós, mégiscsak Debrecenben érhető el egyedül… 2015 októberében HUNGARIKUMmá is nyilvánították.“ (forrás: debrecen.hu)

A Debreceni Bor- és Jazznapokhoz nagyon közel található a Krúdy Étterem, ahol Ti is bármikor meg tudjátok kóstolni a képen látható Debreceni párost, amit házi almás mustárral és borsos brióssal kínálnak. A szállásunk ezúttal egyébként a Krúdy Étteremmel egybekötött négy csillagos Villa hotelben volt.

A fesztivál forgataga előtt egy rövid sétát tettünk a közeli rendezett, ősfákkal körül ölelt és hangulatos villákat rejtő parkban, és elsétáltunk egészen Szentlászlófalváig, ahol kívülről megcsodálhattuk Térey János egykori szülőházát is.

Térey János háza kívülről

De a szélrózsa bármely irányába is induljunk el,Debrecenben nem maradunk látnivaló és program nélkül. Nyár végén például érdemes kihasználni és víz közelében tölteni az utolsó meleg napokat. Akár családdal, akár barátokkal érkezünk az Aquaticum Debrecen SPA strandján minden korosztály jól fogja érezni magát. Hatalmas terület, tiszta és kulturált környezet, modern kialakítás és kristálytiszta medencék. Sajnos csak néhány órányi időnk jutott fürdőzésre, de egyöntetűleg az volt a véleményünk a csapattal, hogy egy, vagy akár több napot is bármikor el tudnánk tölteni itt.

Debreceni strand kristálytiszta medencéje
Aquaticum Debrecen SPA strand úszómedence

Élménydús debreceni utunkat egy gyors, de annál finomabb pizza ebéddel zártuk. Bízom benne, hogy hamarosan újra Debrecenbe utazhatok, hiszen szeptember első hétvégéjén újra lesz Debrecziner Gourmet Fesztivál, ahol a hozzám hasonló gasztro fanatikusoknak és a gourmet étel különlegességek kedvelőinek ott a helye!

Pzzaszeletek, kávé és limonádé

Köszönöm a meghívást a PR in Hungary és Visit Debrecen!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *