Kislányként a fahéjas csiga volt a legeslegkedvencebb sütim azok közül, amit a nagymamám készített. Félve álltam neki először, de szerintem ő sem csalódott volna a végeredményben. 🙂 Azóta már többször is megsütöttem, a család pedig minden alkalommal szinte még langyosan elpusztítja az egész tepsit! Általában valamilyen tartalmasabb leves, mint például gulyásleves, vagy bableves után fogyasztjuk. Néha van, hogy a tészta felét kakaóval hintem meg, így egyszerre készül fahéjas csiga és kakaós csiga is, mindkettő nagyon finom.

fahéjas csiga kelt tészta


Hozzávalók

~ a tésztához ~
600 g liszt
1,5 tasak élesztő
2 tojás sárgája
csipet só
2 ek. olaj
1 ek. cukor
3,5 dl tej

~ a töltelékhez ~
100 g vaj
4 ek. cukor
2-3 kk .fahéj
2-3 kk. cukrozatlan kakaópor

~ a tetejére ~
1 dl tej
2 tasak vaníliás cukor

így készül az omlós és puha fahéjas csiga


Így készül a fahéjas csiga

  • 1,5 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  • A lisztet, a sót és a tojások sárgáját összekeverjük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk. Majd öntsük rá a maradék 2 dl tejet is. Gyúrás után közepesen kemény tésztát kapunk.
  • Ezután hozzáöntjük a két evőkanál olajat, jól összegyúrjuk, ettől lesz majd puha és megfelelő állagú a tésztánk.
  • Helyezzük kilisztezett tálba és meleg helyen hagyjuk kelni kb. 1 órát.
  • Ha már legalább duplájára kelt, lisztes deszkán kisujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a megolvasztott vajjal, majd egyenletesen rászórjuk a cukrot. Hintsük meg a tésztánk egyik felét a kakaóval, másikat pedig a fahéjjal.
  • Szorosan feltekerjük és egy éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm vastag darabokra. Az így kapott csigákat kivajazott kilisztezett tepsibe helyezzük, majd még fél órán át pihentetjük. Tipp: Ha a feltekerés során a szélén kifolyik egy kis töltelék, azt nyugodtan csurgassuk rá a tepsibe helyezett csigáink tetejére. Ne tegyük túl szorosan egymás mellé őket, hogy legyen még helyük a tepsiben is kelni.
  • 180 °C fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük. Majd vegyük ki a tepsit és locsoljuk meg a csigákat a  vaníliás cukorral elkevert langyos tejjel. A sütőbe visszatéve további tíz perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

fahéjas csiga elkészítése recept képekkel
omlós kelt tészta


így készül a fahéjas csiga

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ne maradj le a legújabb gasztro hírekről, receptekről!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *