A cukkíniből nálunk gyakran készül ez az étel, hiszen ízletes és nem is bonyolult az elkészítése. Töltött cukkini. Könnyen, egyszerűen, gyorsan, mi így szeretjük.
Hozzávalók (~ 4 személyre)
4 db közepes cukkini
400 g darált hús
3 ek. főtt rizs
2 db egész tojás
fél csokor friss petrezselyem
2-3 tk. zsemlemorzsa
4 tk. hétfűszeres paprikaszósz
1 kis fej vöröshagyma
1/2 gerezd fokhagyma
1-2 mk. pirospaprika
2-4 evőkanál tejföl
1 közepes fej paradicsom
200 g sajt
só, bors ízlés szerint
Próbáld ki a Cukkinis tócsni receptemet is!
Így készül a darált hússal töltött cukkini
- Mossuk meg a cukkinit és hosszában vágjuk ketté őket. A belsejét kaparjuk ki egy kanál segítségével és tegyük félre.
- A vöröshagymát vágjuk apróra, majd kevés zsíron vagy olajon dinszteljük meg. Majd tegyük bele a fokhagymát és kicsit azzal is pirítsuk össze. Ezután mehet hozzá a darát hús, keverjük össze és fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával. Ezután tegyük hozzá a cukkini belsejét, öntsünk rá kevés (kb. 0,5 dl) vizet, és pároljuk 10-15 percig.
- A rizst sós vízben főzzük félkészre. Majd keverjük össze a hússal, egész tojásokkal, apróra vágott petrezselyem háromnegyed részével, zsemlemorzsával és a paprikaszósszal. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
- A cukkinicsónakokat rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és kanalazzuk bele az elkészült tölteléket. Rakjunk a húsos rétegre felkarikázott paradicsomot, kenjük meg vékonyan tejföllel, végül szórjuk meg reszelt sajttal és a megmaradt aprított petrezselyemmel. Előmelegített sütőben 180°C fokon, 30- 35 perc alatt süssük meg, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje. Friss rozmaringos, főtt krumplival és paprikaszósszal (ketchup helyett) tálaljuk.
Tipp: A cukkinik aljából, ha levágunk hosszában egy vékony csíkot, ezzel stabilizálhatjuk őket, hogy ne boruljanak fel a sütőben. Reszelt sajtot tehetünk a töltelékbe is, de csak a dinsztelés után.