A rakott zöldbab, és a hozzá hasonló többi rakott egytálételben az a jó, hogy nehéz elrontani őket, így akkor is érdemes belevágni az elkészítésükbe, ha korábban még sose készítettük. A receptben lévő mennyiségből nyolc nagy adag kijön. Érdemes elkészíteni és ha marad, jól záródó edényben, akár porciózva lefagyasztani.

Hozzávalók (~ 8 főre)

1 kg fagyasztott zöldbab

1 kg sertés darált hús (30%-os zsírtartalmú)

 400 g rizs

1 közepes fej vöröshagyma

2 ek. zsír (+ 1/2 kanál a tepsi kikenéséhez)

1-2 ek. zsemlemorzsa

só és bors ízlés szerint

1 mk. őrölt piros paprika

A tetejére: 2 x 330 g tejföl (20%-os) + vízzel hígítva (~ 2 dl), 150 g reszelt sajt

Darált hússal készült további recept ötletek: Hagyományos fasírt , Töltött karalábé , Paradicsomos- húsos ragu kagylótésztával

Egyszerű és finom rakott zöldbab
Rakott zöldbab tejföllel és darált hússal

Így készül a rakott zöldbab

  • Egy lábosban 1 csapott ek. zsíron megkapattjuk a rizst, majd a rizs mennyiségéhez mérten dupla annyi vízzel felöntjük, felforraljuk. Enyhén sózzuk, majd fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük.
  • A vöröshagymát megpucoljuk, igen apróra felaprítjuk.
  • A másik evőkanálnyi zsírt felolvasztjuk egy serpenyőben, és közepes hőfokon megdinszteljük benne a vöröshagymát. Ha már üvegesre pirult rátesszük a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük az őrölt pirospaprikával. Kicsit lehet intenzívebb az íze. Néhány perc alatt összepirítjuk. Ha kifehéredett a hús félretesszük hűlni.
  • A zöldbabot fél deci vízzel, kevés sóval puhára pároljuk. (kb. 10-15 perc)
  • Egy nagyobb, mély tepsit vékonyan kikenünk a fél kanálnyi zsírral, és megszórjuk a zsemlemorzsával. Az aljába terítjük a rizs felét, eloszlatjuk rajta a darált hús felét, majd erre jön a zöldbab fele. Meglocsoljuk a vízzel elkevert tejföl felével. Ezt még egyszer megismételjük, tehát rizs, darált hús és legfelülre jön a zöldbab, majd a maradék tejfölt egyenletesen elsimítjuk a tetején. Legvégül megszórjuk a reszelt sajttal.
  • Előmelegített, 200 °C fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha már aranybarna a sajt a tetején, lejjebb vesszük a sütő hőfokát 180 °C fokra.

Tipp: Gazdagabb, tartalmasabb lesz a rakott zöldbabunk, ha a két doboz tejfölt, 2 egész tojással, kevés sóval és kevés vízzel kikeverjük. Ez az étel akkor igazán finom, ha jó szaftos, így lehet rá tenni bőven tejfölt.

Jó étvágyat hozzá!

ízletes rakott zöldbab

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *