A rakott zöldbab, és a hozzá hasonló többi rakott egytálételben az a jó, hogy nehéz elrontani őket, így akkor is érdemes belevágni az elkészítésükbe, ha korábban még sose készítettük. A receptben lévő mennyiségből nyolc nagy adag kijön. Érdemes elkészíteni és ha marad, jól záródó edényben, akár porciózva lefagyasztani.
Hozzávalók (~ 8 főre)
1 kg fagyasztott zöldbab
1 kg sertés darált hús (30%-os zsírtartalmú)
400 g rizs
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek. zsír (+ 1/2 kanál a tepsi kikenéséhez)
1-2 ek. zsemlemorzsa
só és bors ízlés szerint
1 mk. őrölt piros paprika
A tetejére: 2 x 330 g tejföl (20%-os) + vízzel hígítva (~ 2 dl), 150 g reszelt sajt
Darált hússal készült további recept ötletek: Hagyományos fasírt , Töltött karalábé , Paradicsomos- húsos ragu kagylótésztával
Így készül a rakott zöldbab
- Egy lábosban 1 csapott ek. zsíron megkapattjuk a rizst, majd a rizs mennyiségéhez mérten dupla annyi vízzel felöntjük, felforraljuk. Enyhén sózzuk, majd fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük.
- A vöröshagymát megpucoljuk, igen apróra felaprítjuk.
- A másik evőkanálnyi zsírt felolvasztjuk egy serpenyőben, és közepes hőfokon megdinszteljük benne a vöröshagymát. Ha már üvegesre pirult rátesszük a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük az őrölt pirospaprikával. Kicsit lehet intenzívebb az íze. Néhány perc alatt összepirítjuk. Ha kifehéredett a hús félretesszük hűlni.
- A zöldbabot fél deci vízzel, kevés sóval puhára pároljuk. (kb. 10-15 perc)
- Egy nagyobb, mély tepsit vékonyan kikenünk a fél kanálnyi zsírral, és megszórjuk a zsemlemorzsával. Az aljába terítjük a rizs felét, eloszlatjuk rajta a darált hús felét, majd erre jön a zöldbab fele. Meglocsoljuk a vízzel elkevert tejföl felével. Ezt még egyszer megismételjük, tehát rizs, darált hús és legfelülre jön a zöldbab, majd a maradék tejfölt egyenletesen elsimítjuk a tetején. Legvégül megszórjuk a reszelt sajttal.
- Előmelegített, 200 °C fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha már aranybarna a sajt a tetején, lejjebb vesszük a sütő hőfokát 180 °C fokra.
Tipp: Gazdagabb, tartalmasabb lesz a rakott zöldbabunk, ha a két doboz tejfölt, 2 egész tojással, kevés sóval és kevés vízzel kikeverjük. Ez az étel akkor igazán finom, ha jó szaftos, így lehet rá tenni bőven tejfölt.
Jó étvágyat hozzá!