A csokiszalámi évek óta szerepelt az ‘egyszer el kell készíteni’ listámon. Most az ünnepekre hangolódás jegyében végre el is készült a saját verzióm, ami a család szerint is nagyon finom lett, tele rengeteg finom hozzávalóval. Csokis, gyümölcsös, magvas, kekszes nyalánkság egy kevés likőrrel megbolondítva. Nagyon mutatós desszert, sokáig eláll, ezért ehető gasztro ajándékba is adható az ünnepekre. Próbáld ki te is!

ízletes csokiszalámi magvakkal, aszalt gyümölcsökkel és likőrrel


csokiszalámi recept képekkel Gastrotherapy


Hozzávalók (2 db rúdhoz)

200 g darált háztartási keksz

170 g háztartási keksz

250 g étcsokoládé

200 g vaj

150 g porcukor

1 kk. vaníliás cukor

100 g aszalt áfonya

80 g kandírozott narancshéj

150 g durvára tört dió

50 g durvára tört mandula

50 g durvára tört pisztácia

~ 0,5 dl Fütyülős áfonyás mézes likőr

+ porcukor a forgatáshoz

Kattints ide a további ünnepi receptjeimért!

csokiszalámi karácsonyi ehető gasztro ajándék ötlet

Így készül a csokiszalámi

  • A háztartási kekszet szabálytalan darabokra törjük és egy nagyobb edényben hozzáadjuk a darált kekszet is.
  • Az aszalt áfonyát és a kandírozott narancshéjat felaprítjuk, a magokat (én most diót, mandulát és pisztáciát tettem bele. A pisztácia pörkölt, sós volt, és ez a kis sósság kifejezetten jól állt a csokiszaláminak.) egy mozsárban, vagy kutter segítségével durvára törjük.
  • A vajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd beletesszük a kockákra tört étcsokit, vaníliás cukrot és a porcukrot, addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen elolvad és a cukor is feloldódik.
  • Ezután ráöntjük a kekszre és elkeverjük. Majd mehetnek hozzá a durvára tört magvak, a felaprított áfonya és a narancshéj is.
  • Legvégül ízesítjük a kékáfonyás mézes likőrrel és hagyjuk egy kicsit szikkadni, hűlni.
  • Levágunk egy nagyobb darab frissen tartó fóliát és erre halmozzuk a langyosra hűlt masszánk felét. A fólia segítségével igyekezzünk szalámi méretű és vastarságú hengert formázni. Ha ez kész, szorosan kössünk csomót a két szélére és tekerjük be alufóliába, majd tegyük be a hűtőbe dermedni. Ugyan így készítsük el a másik szalámi hengert is.
  • Nálam egy éjszakát pihentek, a hűtőből kivéve csomagoljuk ki a fóliákból és hempergessük meg porcukorba őket. Ha elkészült a csokiszalámi tegyük jól záródó dobozba. Én mindig csak annyi szeletet vágtam belőle, amennyit megettünk.

Jó étvágyat hozzá!

Kellemes Ünnepeket, jó készülődést, sütés-főzést kívánok Nektek!

A bejegyzés a Fütyülős és a Trnd támogatásával készült.

csokis kekszszalámi recept


Ízesített Fütyülős likőrök ünnepi asztalon

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Ne maradj le a legújabb gasztro hírekről, receptekről!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *