A csokiszalámi évek óta szerepelt az ‘egyszer el kell készíteni’ listámon. Most az ünnepekre hangolódás jegyében végre el is készült a saját verzióm, ami a család szerint is nagyon finom lett, tele rengeteg finom hozzávalóval. Csokis, gyümölcsös, magvas, kekszes nyalánkság egy kevés likőrrel megbolondítva. Nagyon mutatós desszert, sokáig eláll, ezért ehető gasztro ajándékba is adható az ünnepekre. Próbáld ki te is!
Hozzávalók (2 db rúdhoz)
200 g darált háztartási keksz
170 g háztartási keksz
250 g étcsokoládé
200 g vaj
150 g porcukor
1 kk. vaníliás cukor
100 g aszalt áfonya
80 g kandírozott narancshéj
150 g durvára tört dió
50 g durvára tört mandula
50 g durvára tört pisztácia
~ 0,5 dl Fütyülős áfonyás mézes likőr
+ porcukor a forgatáshoz
Kattints ide a további ünnepi receptjeimért!
Így készül a csokiszalámi
- A háztartási kekszet szabálytalan darabokra törjük és egy nagyobb edényben hozzáadjuk a darált kekszet is.
- Az aszalt áfonyát és a kandírozott narancshéjat felaprítjuk, a magokat (én most diót, mandulát és pisztáciát tettem bele. A pisztácia pörkölt, sós volt, és ez a kis sósság kifejezetten jól állt a csokiszaláminak.) egy mozsárban, vagy kutter segítségével durvára törjük.
- A vajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd beletesszük a kockákra tört étcsokit, vaníliás cukrot és a porcukrot, addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen elolvad és a cukor is feloldódik.
- Ezután ráöntjük a kekszre és elkeverjük. Majd mehetnek hozzá a durvára tört magvak, a felaprított áfonya és a narancshéj is.
- Legvégül ízesítjük a kékáfonyás mézes likőrrel és hagyjuk egy kicsit szikkadni, hűlni.
- Levágunk egy nagyobb darab frissen tartó fóliát és erre halmozzuk a langyosra hűlt masszánk felét. A fólia segítségével igyekezzünk szalámi méretű és vastarságú hengert formázni. Ha ez kész, szorosan kössünk csomót a két szélére és tekerjük be alufóliába, majd tegyük be a hűtőbe dermedni. Ugyan így készítsük el a másik szalámi hengert is.
- Nálam egy éjszakát pihentek, a hűtőből kivéve csomagoljuk ki a fóliákból és hempergessük meg porcukorba őket. Ha elkészült a csokiszalámi tegyük jól záródó dobozba. Én mindig csak annyi szeletet vágtam belőle, amennyit megettünk.
Jó étvágyat hozzá!
Kellemes Ünnepeket, jó készülődést, sütés-főzést kívánok Nektek!
A bejegyzés a Fütyülős és a Trnd támogatásával készült.