Csokis-mandulás babka
A babka általában ünnepek alkalmával kerül az asztalra, de szerintem jó lenne, ha ennél többször is szerephez jutna, hiszen brutál finom sütemény. Egy baja van csak, nehéz kivárni, amíg kicsit kihűl. 🙂 A csokis babka alapjául a foszlós kalács receptemet vettem. Kicsit azért módosítottam rajta, a végeredmény átment az ételtesztelőim kóstolóján és mindenki elismerően nyilatkozott, úgyhogy bátram osztom meg veletek, hogy én hogyan készítettem ezt a csodálatos kalács süteményt.
Hozzávalók
580 g liszt
100 g kristálycukor
25 g friss élesztő
2 tojás
2,5 dl tej
100 g vaj
1 bio narancs héja
~ 10 ek. csokikrém
~ 6 ek. szeletelt mandula
1 mk. só
A sziruphoz: 100 g cukor és 1 dl víz
Így készül a csokis-mandulás babka
- A babka sütése előtt 2-3 órával tegyük a hozzávalókat szoba hőmérsékletű helyre
- 0,5 dl langyos tejbe keverjünk el 1 ek. cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel
- Öntsük dagasztó (vagy kenyér sütő) gépbe az átszitált lisztet, a langyos tejet, a maradék cukrot, a tojásokat és a vajat, majd kezdjük el dagasztani. Amint az élesztő felfutott öntsük azt is hozzá, és keverjük tovább
- Végül adjuk hozzá a sót és a narancs reszelt héját is. Lényeg, hogy lágy tésztát kapjunk ami nem tapad sem a kezünkhöz, sem az edény falához. Lisztezett kelesztőtálban, tiszta konyharuhával vagy fedővel lefedve meleg helyen kelesszük 1 órán át.
- Az első kelesztés után borítsuk a tésztánkat enyhén lisztezett nyújtódeszkára és nyújtsuk ki vékony (0,5-1 cm) vastagságú téglalapra. Ezután kenjük meg a csokikrémmel és szórjuk rá a szeletelt mandulát.
- Hosszanti irányba szorosan tekerjük fel, majd a feltekert tésztát egy éles késsel vágjuk ketté hosszanti irányban. Az így kapott két szálat csavarjuk össze úgy, hogy ügyeljünk rá, a vágott fele kerüljön mindig felülre. Az így kapott fonatot felezzük el és helyezzük kivajazott, enyhén lisztezett püspökkenyér sütőformákba. Konyharuhával lefedve, meleg helyen kelesszük további 40 percig.
- A kelesztési idő lejártával 180 °C fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt sülnek készre.
- Amíg sül a babka, a vizet és a cukrot összeforraljuk a sziruphoz, amivel majd a sütőből kivett, még forró babkákat egyenletesen meglocsoljuk. Jó étvágyat hozzá!