Be kell vallanom valamit. Rajongok a majonézes salátákért. Lehet az majonézes kukorica, krumpli, vagy francia saláta, mindegyiket nagyon kedvelem. Az amerikai káposztasalátát (más néven coleslaw saláta) pár éve fedeztem fel, vagyis már régebb óta ismerem, de csak a gyorséttermekben készült változatát. Viszont a házi sokkal, de sokkal finomabb.
Hozzávalók
(6 főre bőven elegendő mennyiség lesz belőle)
1 kisebb fej káposzta
4 közepes méretű sárgarépa
1 közepes fej lilahagyma
Öntethez:
1 kis dobozos tejföl (vagy natúr joghurt)
3 ek. majonéz
1 ek. olívaolaj
1 ek. mustár
1 ek. borecet (vagy citromlé)
1 csapott ek. barna cukor
só, bors
Így készül a coleslaw saláta
- A káposztáról leszedjük a külső leveleit és felaprítjuk. (én ehhez a művelethez a konyhai robotgépemet használom.) A répát megpucoljuk és azt is felaprítjuk. (szintén a robotgéppel) A hagymát viszont érdemes késsel apróra vágni. Egy nagy edénybe összeöntjük megsózzuk és összekeverjük a zöldségeket. Érdemes olyan edényt választani, ami utána befér majd a hűtőnkbe.
- Ezután összekeverjük az öntet hozzávalóit. Fentebb leírtam a hozzávalókat és hogy én körülbelül milyen mennyiségekkel készítem. De ez nem szentírás! Ha te például édesebben szereted, nyugodtan tegyél bele több barnacukrot. Ha pikánsabban, akkor tegyél bele több mustárt és borecetet. Ízlés szerint variáld, a lényeg, hogy a végeredmény olyan legyen, ahogy neked a legjobban ízlik. ha ezzel elkészültél, öntsd a szószt a zöldségekre, alaposan keverd össze, majd lefedve tedd hűtőbe. Legalább 1 óra kell neki, míg az ízei összeérnek. Remekül passzol például a Házi BBQ szószos, grillen sült oldalashoz.
Jó étvágyat hozzá!