Ha még sose sütöttél madeline sütit, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld! A pihentetési időt leszámítva gyorsan elkészül és nálunk még langyosan legalább ilyen gyorsan el is fogy. Lekvárral és porcukorral, tea vagy kávé mellé frissen kínálom. Persze ha marad belőle néhány darab, másnap is ugyan olyan jól tud esni. A madeline számtalan verzióban elkészíthető, tehetsz a tésztájába például ünnepi fűszerkeveréket, cukrozatlan kakaóport, vagy belemárthatod csokiba. Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában így írt róla:
„A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap távlatától, ajkamhoz emeltem egy kanál teát, amelybe előtte már beáztattam egy darabka süteményt. De abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. Bűvös öröm áradt el rajtam, elszigetelt mindentől, és még csak az okát sem tudtam. Azonnal közömbössé tett az élet minden fordulata iránt, a sorscsapásokat hatástalanná, az életnek rövidségét egyszerű káprázattá változtatta, éppúgy, mint a szerelem, s mint hogyha csak megtöltött volna valami értékes eszenciával: jobban mondva, az eszencia nem bennem volt, én voltam az.”
Hozzávalók (~28 db-hoz)
4 db egész tojás
200 g porcukor
1 csapott ek. vaníliás cukor
200 g liszt
fél tasak sütőpor
200 g olvasztott vaj
2-3 ek. szűrt citromlé
1 db bio citrom reszelt héja
kis csipet só
Könnyen elkészíthető sütemény receptet keresel? Próbáld ki a Répás- narancsos zabkeksz receptemet, vagy nézz szét Sütemény és desszert receptjeim között.
Így készül a citromos madeline
- A 4 egész tojást a porcukorral és a vaníliás cukorral elektromos kézi habverővel alaposan elkeverjük.
- Majd ebbe a masszába beleszitáljuk a liszttel elkevert sütőport.
- Legvégül a vajat megolvasszuk és apránként adagolva hozzákeverjük a tésztához.
- Legvégül belereszeljük a citrom héját és hozzá öntjük a szűrt citromlevet.
- Lefedve minimum 1 órára hűtőben pihentetjük.
- Amíg pihen a tésztánk melegítsük elő a sütőt 220 °C fokra.
- Egy evőkanál segítségével adagoljuk ki a tésztát a szilikon sütőformába. Tipp: a tésztát nyomózsákba is töltheted, úgy könnyebb, tisztább és gyorsabb kiadagolni. Az előmelegített sütőben süssük aranybarnára, nagyjából 10-12 perc alatt sülnek készre. Amikor elkészült az első adag, vegyük ki a sütőből, szedjük rácsra a madelineket, langyos vízzel öblítsük el a sütőformát, töröljük száraza és már süthető is a következő adag. Tipp: Ha a szilikon forma tiszta maradt, nem ment félre a tészta ami esetleg odaéghetett, akkor nem szükséges elmosni, csak a legvégén.
Jó étvágyat hozzá!