Olaszország nálam örök és el nem múló szerelem. Felsorolni is nehéz, hogy mennyi finomságot köszönhetünk nekik, mint példul a mennyei Paradicsomos bruschetta-t. Keksz fronton a Cantuccini a nagy kedvencem. Nem állítom, hogy ez a recept a legautentikusabb itáliai mammák kézzel írt receptfüzetében is szerepel, hiszen magam kísérleteztem ki. Egyszerűen elkészíthető finomság, ami kávé és tea mellé is szenzációs. Az olaszok édes borhoz is előszeretettel majszolják. Sokáig eláll és gasztro ajándéknak is tökéletes például Karácsonyra.
Hozzávalók (kb. 40 db kekszhez)
500 g liszt
3 db tojás
2 tk. sütőpor
1 bio citrom reszelt héja
1 ek. méz
240 g porcukor
200 g mandula/pisztácia/mogyoró
100 g olvasztott vaj
Így készül a Cantuccini
- A magvakat pár perc alatt forró serpenyőben átforgatjuk, hogy kicsit megpiruljanak.
- Amíg pirulnak a tojásokat a porcukorral habosra verjük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a mézet és az olvasztott vajat.
- Össze öntjük a két masszát, majd belekeverjük a magvakat is. Ha nagyon ragad a tészta, akkor egy kis lisztet lehet még hozzá szórni, de csak annyit, hogy összeálljon és formázható legyen.
- A kész tésztát fóliába csomagolva min. egy órára hűtőbe tesszük.
- Hűtés után sütőpapírral bélelt tepsibe négy nagyjából egyforma hengert formázunk, a tetejüket kicsit lelapítjuk.
- 180 °C fokosra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, majd kivesszük a tepsit. Pár percet hűtjük, ezután átlósan, ujjnyi vastagra felszeleteljük a tésztahengereket.
- Visszatesszük a sütőbe és 150 °C fokon még kb. 12 percig szárítjuk a kekszeket.
Tipp: Ennyi idő sütéssel nem lesz olyan kemény a keksz, hogy földhöz vágod és összetörik a padló. Így az is tud enni belőle, aki nem szeretné mártogatni semmilyen folyadékba.
Jó étvágyat hozzá!