almabefőtt, szilvabefőtt, meggybefőtt, magozott meggybefőtt

Befőtt: a gyümölcsszezon előtti vitaminforrás

 

Amíg be nem indul a gyümölcsszezon, a befőttek tökéletes forrásai lehetnek a vitaminoknak és a tápanyagoknak. Az új technológiáknak hála nem csupán az ízük és az aromájuk marad intenzívebb, de akár cukormentes, energiacsökkentett változatban is átadhatják a friss gyümölcsök ízét.

 

Miért érdemes befőtteket használni a konyhában?

Befőttet már a nagymamáink is készítettek, a cukorral történő befőzés viszont csak az I. világháború idején vált ismert eljárássá. Elsősorban azért, mert így a gyümölcsök a nyári hónapokon kívül is elérhetőek maradnak a számunkra. A befőttjeinket tartósítószer nélkül, hőkezeléssel tartósítjuk, ezáltal megőrzi az üvegbe zárt friss gyümölcs ízét, zamatát. Ugyanígy hőkezeléssel tartósítjuk a kíméletes technológiával előállított lekvárjainkat. A kíméletes technológia abban rejlik, hogy vákuum alatt 55-60 C fokon sűrítjük, ezáltal megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmukat, ez viszont kedvezőbb élettani hatást jelent a fogyasztó részére. A bevitt energia csökkentése érdekében állítunk elő édesítőszeres befőtteket, illetve cukor hozzáadása nélkül készült lekvárokat.

Kevesen tudják, hogy a cukor nem pusztán édesítőszer, hanem a mézhez hasonlóan tartósítószerként is használják a lekvárbefőzés során. De vajon mennyire kell aggódnunk a cukortartalom és a kalóriák miatt?

“A cukortartalom a befőttekben nagyon minimális”- mondja Jámbor László, az Agricolae Kft. kereskedelmi munkatársa. “A friss meggy természetes cukortartalma 14-es, 15-ös, a 14-17 enyhén cukrozott a cukrozott befőtteké pedig 18-as, tehát nem hatalmas mennyiségű cukor hozzáadásával készülnek, illetve édesítőszerrel. Ezzel szemben a lekvárok cukortartalma felmehet 50 százalékig is. Ma már azonban egyre több befőtt készül cukor helyett édesítőszerrel, így például a mi meggy- és almabefőttünk is.”

szatmári ízek befőttek

Jobban megmarad az íz és az aroma

 

A lekvárok köztudottan veszítenek az aromájukból főzés során, de szerencsére ma már ezen is lehet segíteni: az Agricolae nemrég egy saját, egyedi fejlesztésű aromakinyerő berendezéssel rukkolt elő, amivel a gyümölcs teljes aromáját vissza tudja juttatni a termékbe, ami a termék élvezeti értékének további javítását segíti.

Az Agricolae gyümölcsalapú befőttjeivel is kísérletezhetünk, ezek közt magozott meggy, felezett szilva, édesítőszeres alma- és meggybefőtt is található, és újdonság a különleges ízvilágú darabolt körtebefőtt. Elérhető emellett egy 50 százalékos gyümölcstartalmú, pénztárcakímélő extradzsem-, illetve dzsem család sárgabarack, meggy, szilva és vegyes gyümölcs ízekben, de készül a fahéjas alma is, szintén cukor hozzáadása nélkül, ami a különleges minőségű termékcsalád új tagja lesz, illetve az extradzsem és dzsem család tagja is lehet.

A cégcsoporton belül saját szilva és alma ültetvénnyel rendelkeznek, illetve helyi termelőktől veszik azokat az alapanyagokat, melyeket nem tudnak megtermelni, ezáltal a hazai gyümölcspiac fenntartását is támogatják. A vásárlók pedig biztosak lehetnek abban, hogy Magyarországon előállított terméket vásárolnak.

“Újdonság még a friss, sűrített paradicsomból készült lecsó termékünk. De érkeznek a frissen préselt és szűrt gyümölcslevek is, amik a befőttekben is helyet kapnak, így például a meggybefőtt természetes (nem rostos) meggylével lesz eltéve a cukros szirup helyett, erősítve az egészséges vonalat” – zárja Jámbor László.

hazai, Magyarországon előállított befőttek
Fotók: agricolae.hu

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *