Bécsi túrós palacsinta
Ez a bécsi túrós palacsinta most maradékmentés céljából készült. Találtam egy közeli lejáratú túrót a hűtőben és szerintem jobb helyre nem is nagyon kerülhetett volna, mint ebbe a túrós, vaníliás, sült palacsintába. Sütőben enyhén megpirult, édes, szaftos, túrós desszert. Pont olyan finom, mint amilyennek látszik. 🙂 Nálunk, mivel senki sem szereti, így a mazsola kimaradt belőle, de természetesen ha te kedveled, a töltelékbe tehetsz még pluszban.
Hozzávalók
~ A palacsintához ~ (kb. 12-14 vastagabb db)
3 dl tej
2 db tojás
250 g liszt
3 dl szódavíz
1 ek. olaj
csipet só
~ A túrós töltelékhez ~
500 g túró
100 g cukor
3 db tojás
2 tasak vaníliás cukor vagy 1 kk. vanília aroma
1 kk. szárított, reszelt citromhéj
csipet só
~ A vaníliás öntethez ~
2 db tojás
80 g porcukor
2 dl tej
2 tasak vaníliás cukor vagy 1 kk. vanília aroma
+ 1 ek. olaj a palacsinta sütéséhez és 1 ek. vaj a tál kikenéséhez
Így készül a bécsi túrós palacsinta
- A palacsintához minden hozzávalót alaposan összekeverünk, pár percet pihentetjük, majd egy forró, enyhén kiolajozott sütőben megsütjük őket. Ha neked van már jól bevált palacsinta recepted, bátran használd azt, lényeg, hogy ne legyen a tészta hajszál vékony, inkább próbáld vastagabbra sütni.
- A töltelékhez a túrót egy villa segítségével minél homogénebbre törjük, hozzákeverjük a reszelt citromhéjat.
- A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral (vagy aromával) habosra keverjük (kifehéredik, a térfogata megnő és teljesen elolvad benne a cukor) Majd elkeverjük a túróval.
- Végül a tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan hozzákeverjük a túróhoz.
- Ezután megtöltjük a palacsintákat. Nem kell spórolni a töltelékkel, én kb. 1-2 csapott ek. tettem minden palacsintába. Oszd el úgy, hogy mindegyikbe elegendő jusson.
- A vaníliás öntet hozzávalóit egy külön edényben, kézi habverővel alaposan összekeverjük.
- Ezután félbevágjuk és a kivajazott, hőálló edénybe tesszük a palacsintákat a képeken látható módon. Ráöntjük a vaníliás öntetet, majd 200 fokon nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor már jó, ha enyhén pirult a teteje. Persze ha te sültebben szereted, akkor hagyd bent még pár percig. Az öntet soknak tűnhet, de jó részét felszívja majd a palacsinta, egy pici szaftosság meg szerintem kell ennek a sütinek. Ha jénaiban sütöd mint én, akkor hideg sütőbe tedd és együtt melegítsd fel a sütővel! 26 X 18 cm-es tálba kényelmesen elfért ez a mennyiség. Jó étvágyat hozzá!