Tegye fel a kezét, aki nem szereti a linzert! Ez az örök kedvenc Húsvétkor is ugyan olyan finom, mint Karácsonykor. Nekem nem is kell feltétlen ünnepnap hozzá, hogy elővegyem ezt a linzer tészta receptemet és elkészítsem a család nagy örömére. Ha a nagyi baracklekvárja kerül a linzerkarika belsejébe, hmmm, mennyei finom lesz tőle. 🙂
A linzer tésztát több féle formájú kiszúróval is kivághatjuk, így nem csak linzer karika, hanem szív, virág, vagy csillag formájú is lehet.
Hozzávalók
~ a tésztához ~
400 g liszt
150 g porcukor
250 g vaj
1 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás
~ a töltelékhez ~
fél üveg baracklekvár
Tipp: Ribizli és szilvalekvárral is isteni finom az omlós linzer karika, nutellás töltelékkel pedig feltétlenül próbáld ki!
Így készül a csodafinom linzer
- Egy nagy tálban elmorzsoljuk a lisztet a vajjal
- Majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a tojást és az egészet összedolgozzuk
- Az összegyúrt tésztát legalább 30 percig hűtőben pihentetjük
- Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagságúra és szaggassuk ki tetszőleges kiszúró formákkal
- Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd 180 °C-on süssük 10-15 percig. (ízlésfüggő, van aki sültebben szereti)
- Ha megsültek, a sütőből kivéve hagyjuk őket kihűlni. Majd ragaszuk össze őket lekvárral, végül szórjuk meg porcukorral.
Tipp: Sokáig eláll, ezért az ünnepek előtti napokban már elkészíthető a linzer tészta. Kicsi pihi nem is árt neki, mert ahogy a tészta beszívja magába a lekvárt, még puhább és omlósabb lesz. Tea, vagy kávé mellé isteni!
Ha szereted az aprósüteményeket, próbáld ki a Kókuszcsók receptemet is!