A spárga rövid szezonja alatt van néhány étel, amit évről évre mindig elkészítek. Az egyik nagy kedvencünk a spárgakrém leves, a másik pedig a tavaszi zöldspárgás pite. A baconbe tekert spárga már önmagában is nagyon finom. Leveles tésztába helyezve, a szépen ráolvadt, rásült reszelt sajttal a tetején szuper finom péksütemény készíthető. Egy olyan sós nasi, ami hidegen is fogyasztható, így könnyen magaddal viheted a munkába is, vagy ha utazni, kirándulni mész.
Hozzávalók (8 db-hoz)
1 csomag élesztős leveles tészta
500 g zöldspárga
200 g szeletelt bacon
150 g sajt
Só, bors ízlés szerint
1 tojás a kenéshez
Így készül a baconbe tekert spárga leveles tésztában
- A spárgát megmossuk, fás szár részét letörjük
- A leveles tésztát a hűtőből kivéve picit pihentetjük, majd kitekerjük és 8 egyenlő téglalapra vágjuk
- 2-3 spárgát baconbe tekerünk, majd átlósan a levelestészta lapokra helyezzük és a tésztát ráhajtjuk, picit összenyomjuk, hogy biztosan ne nyíljon szét. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Mivel a bacon sós, ezért érdemes mértékkel bánni a plusz sóval. Tipp: a leveles tésztára akár egy kevés krémsajtot, vagy vajat is kenhetünk és úgy helyezzük rá a spárgába tekert bacont. A só és bors mellett szárított zöldfűszerekkel is ízesíthetjük még pluszban.
- Lekenjük a felvert tojással, majd mindegyik tetejére egy nagyobb csipet reszelt sajtot teszünk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 190 fokosra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt sülnek készre.
Jó étvágyat hozzá!