Amikor hidegre fordul az idő igazán jól tud esni egy tartalmas és melengető leves. Régen, mikor még nagymamám főzött ránk, sokszor volt valamilyen leves és sütemény az ebéd. A babgulyás, vagy bableves volt az egyik kedvencem, mert igazán ízes és tele van minden finomsággal. Ne ijesszen meg a hosszú hozzávalók listája, semmilyen beszerezhetetlen dolog nem szükséges hozzá, viszont a tökéletes és telt ízért -a csülök és a bab mellett- még sok féle zöldség kerül bele.

Hozzávalók (~8 személyre)

1 db füstölt hátsó sertéscsülök (cca. 1.5 kg), vagy füstölt tarja

500 g tarkabab

15-20 dkg csipetke tészta

3 db közepes sárgarépa

2 db közepes fehérrépa

1/4 zellergumó

1 csokor petrezselyemzöld

1 ek. őrölt fűszerpaprika

1 db közepes vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 db babérlevél

5 db szemes bors

1 tk. ecet

2 db egész paradicsom

1 egész TV paprika

1-2 ek. piros arany

1 ek. mangalica zsír

3 ek. tejföl (habaráshoz)

2 ek. liszt (habaráshoz)

1 ek. só (óvatosan, mert a füstölt csülök elég sós is lehet)

~ 2,4 dl víz

Ízletes bableves füstölt csülökkel recept


Így készül a bableves füstölt csülökkel

  • A babot előző nap este áztassuk be hideg vízbe.
  • A csülköt mossuk meg, ha erősen sózott, célszerű azt is előző éjjel beáztatni, hogy a fölösleges só kioldódjon belőle.
  • A leves készítésekor az első lépés, hogy a csülköt készre főzzük, hagyományosan ez lehet 2-3 óra is. Gyorsfőzőben is minimum egy óra. A csülök és a bab főzési ideje nem határozható meg pontosan, ezért együtt főzve – még akkor is, ha a babot később tesszük hozzá a csülökhöz – előfordulhat, hogy egyik vagy másik szétfő. A csülköt – ha szükséges – vágjuk két darabba, így hamarabb megpuhul. Hideg vízben tegyük fel főni, annyi vízben hogy ellepje.
  • Tipp: érdemes a babot 10 percig előfőzni sima vízben aztán leönteni a zavaros vizet, ilyenkor még kevesebb szelet csinál. 🙂 Fontos, hogy ezután a babot a forró sonkalébe öntsük és ne a hideg lébe, mert újra megkeményedhet.
  • Főzés elején adjuk hozzá a fűszereket: a petrezselyemzöldet, fűszerpaprikát, vöröshagymát (egyben), fokhagyma gerezdet, babérlevelet, borsot, ecetet. Majd lefedve addig főzzük, ameddig a hús már olyan puha, hogy leválik a csontokról.
  • Amíg fő a csülök, mossuk meg a zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó). Pucoljuk meg őket és kockázzuk fel.
  • Mossuk meg a paprikát, paradicsomot is.
  • Ha kellően puhának ítéljük a csülköt, vegyük ki egy külön tálba és szűrjük át a levét. A fűszereket, hagymát dobjuk ki. Ha túl zsíros a lé, fehér papírtörlő kendővel itassuk fel a tetejéről.
  • Kóstoljuk meg a főzőlét. Ha sótlan, tehetünk még bele sót, ha sósnak ítéljük, akkor kevés hozzáadott vízzel hígítsuk fel.
  • Ezután a csülöklébe mehetnek a kockára vágott zöldségek (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó), a bab, paradicsom, TV paprika egyben, a pirosarany, majd adjuk hozzá a csipetke tésztát is. Gyorsfőzőben 15 perc alatt tökéletesen megpuhul minden.
  • A tejfölt és a lisztet csomómentesre keverjük. (habarást készítünk) majd három-négy kanál forró (!) levessel felhigítjuk, és ezzel behabarjuk a levest (hozzákeverjük).
  • Ezek után tesszük a levesbe a felkockázott, vagy szeletelt csülök darabokat. Ha nem akarod habarni, akkor lehet staubolni is. Ilyenkor a levet le kell önteni, és a sűrű zöldséges lére szórjuk a laza lisztes-pirospaprikát. Így nem fog becsomósodni.
  • Még egyszer összeforraljuk, és lehet is tálalni.

Jó étvágyat hozzá!

Próbáld ki a Gulyásleves receptemet is!


Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.