2019-ben jártam először az Avalon Ristorante étteremben, egészen pontosan akkor, amikor az első olyan vidéki étterem lett hazánkban, amely megkapta az egyik legrangosabb kulináris elismerést az Olasz Kereskedelmi Kamarától – az Ospitalitá Italiana díjat. Az Avalon Ristorante számos gasztronómiai elismerést és díjat elnyert az elmúlt évek során. Egyike hazánk azon vidéki éttermeinek, amelyre jellemző a folyamatos fejlődés és fejlesztés. Eljött az ideje, hogy újra meglátogassam őket, és leteszteljem, mi minden változott, fejlődött a legutóbbi látogatásom óta.

Avalon Ristorante

Vino Salone

2015 év végén nyílt Miskolctapolcán az Avalon Park. A hely különlegessége, ami már a nevében is benne van, hogy egy csodálatos parkosított környezetben, zöldövezetben található. Számomra az egyik nagy újdonság volt, hogy legutóbbi látogatásom óta megnyitott a Hotel exkluzív borszalonja, a Vino Salone, ahol számos bor és pezsgő különlegesség található a világ minden tájáról. Biztos vagyok benne, hogy a tágas és elegáns boros pince az ide látogató borkedvelők és borértők kedvenc helye lesz. A Wine Spectator 2022 Restaurant Awards díján az étterem a Best of Award of Excellence elismerésben részesült, így – a két pohár minősítéssel – méltán kerülhet fel a komoly borkedvelők úti céljának listájára.

Nagyon ötletes interaktív program a bor rulett, amit egyszer én is szívesen kipróbálnék. Ennek lényege röviden: az első körben sommelier ismerteti a kínált borok jellemzőit, kitérve a kóstolási folyamat precíz elsajátítására. A második körben a megszerzett ismeretek alapján, tétek megadásával öt bort kell eltalálnia a játékosoknak. A szerencsés nyertes a „Legjobb borértő” elismerésen kívül egy palack bort is elnyer.

Avalon Ristorante

Szerinem az az igazán jó étterem, ahol egyrészt kellemes élményben van részem az ott eltöltött néhány óra alatt. Másrészt olyan ételeket kóstolhatok, amelyekre mind látványában, mind ízeiben még hosszú ideig emlékezni fogok majd. Az Avalon Ristorante-ban úgy gondolom mindkettő előbb említett kritériumom teljesült. Az elmúlt 8 év alatt sok mindent letettek az asztalra, nem hiába kerültek fel elég gyorsan hazánk gasztronómiai térképére.

Az étterem 2018-ban elnyerte Közép-Európa legszebb belsőépítészeti megoldásokkal rendelkező étterme címet. Már az ajtón belépve mintha egy másik világba csöppenne az ember. A csapat kedvessége és figyelmessége első perctől kezdve érezhető. Nem hiába lett az Avalon Ristorante a TOP 20 vidéki, valamint a TOP 10 éttermi szerviz kategóriában a 2021-es Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálán, ahol egyébként Bajusz Gergelyt, az étterem gasztronómiai kreatív igazgatóját az „Év szervizembere 2021” díjjal is jutalmazták. A hely pedig évek óta stabil, sőt egyre erősödik. Érződik is, hogy tényleg sokat dolgoznak azon, hogy jók legyenek és előre haladjanak. Mint Bajusz Gergővel való beszélgetésem során megtudtam, amikor 6 éves lett az étterem, például teljes mértékben felújították, különös tekintettel a konyha fejlesztésére, a konyhai eszközök modernizálására.

A sok befektetett idő, energia pedig meghozta gyümölcsét, hiszen 2022 év végén az étterem a Michelin-ajánlást is elnyerte.

Vacsora élményeink

Megtapasztalhattuk, hogy milyen is egy zökkenőmentes éttermi szervíz: itt tényleg nincsen hosszú órákig várakozás, vagy unatkozás, az asztalnál mindig történik valami. Elfoglaltuk a helyünket, megkaptuk az itallapot, étlapot és már érkezett is az apró falatnyi figyelmesség (amuse bouche) a konyhából:

Aztán már pördül is oda egy kedves és mosolygós pincér, hogy meggyújtsa az asztalunkon lévő gyertyát. Az italok kiválasztása után pár percen belül pedig már meg is érkezik a választott hűsítő italunk. Pontos, precíz és gördülékeny itt minden, mégsem erőltetett. Egy elegáns és exkluzív étterem, viszont nem éreztem úgy magam, hogy egyenes háttal, pisszenés nélkül kell végig ülni a vacsoránkat.

A menün található minőségi alapanyagokból készült, ízletes fogások közül nehéz volt a választás. Ételek tekintetében több mindent is megkóstoltunk. A tálalás minden fogás esetében ízléses, gusztusos, de szerencsére egyáltalán nincsen túlbonyolítva. Az ételeknél az alapanyagok természetes íze dominál.  Itt mindenből kiérződik, hogy mennyire fontos a Michelin ajánlást frissen bezsebelt miskolctapolcai autentikus olasz étterem számára a folyamatos szakmai fejlődés, hogy hogyan tudnának még jobbat, maradandóbbat és izgalmasabbat alkotni az ide ellátogató vendégeknek.

Első este gnocchit ettem vadbrokkolival és guanciale-val. A lehelet vékonyra szeletelt szalonna igazi ízrobbanás, minden falatnál igyekeztem kiélvezni az ízét. A házilag készített gnocchi pedig tökéletesen finom és puha volt.

Desszertnek a frissítő és könnyű mangó és kókusz egzotikus pohárdesszertet kóstoltam, ami már az étterem új desszertkínálatának egyik különlegessége. Februártól ugyanis megújult az Avalon Ristorante desszertkínálata, amit Mihályi László kreatív cukrászmester szakmai vezetésével alkotott újra Lazányi János az étterem vezető cukrásza és csapata. Így elsők között kóstolhattuk például a különleges, újra gondolt tiramisut, vagy „A krémest”. Olyan tányérdesszerteket alkottak, amely valóban méltó egy Michelin által ajánlott étteremhez.

A krémest sajnos nem sikerült megörökítenem, mert olyan mennyiségű és annyira lágy krém került a roppanós tésztalapra, hogy mire az első csodálat után elérkezett volna a fotózás ideje, a krém úgy döntött, hogy lecsusszan a tésztáról. 😀 Így bár nem akarta megmutatni eredeti szépségét a fotón, persze ez az élvezeti értékéből semmit sem vont le! Ilyen könnyű, vaníliás ízű krémes krémet én még talán sehol sem kóstoltam. A friss, réteges, roppanós tésztalap majszolása közben pedig eszembe jutott, hogy bárcsak mindenhol ilyen minőségű krémest adnának és nem kéne az embereknek az átázott, megpuhult, gumis krémestészta lapokkal küzdeniük.

Az étlap összeállítása a menü minden évben szezonálisan változik, a séfek döntése alapján, akik mindig arra törekednek, hogy jobbat alkossanak, a lehető legjobb alapanyagokból. Vannak azonban olyan ételek, amelyeket nyitás óta megtartottak az étlapon, de az sem biztos, hogy teljesen ugyan az maradt, mint korábban volt. Például a tiramisut 7 év után alakították át és fejlesztették a most étlapon lévő különleges desszertté. Picit bajban vagyok, hogy mit is írjak a tiramisuról, ezért először megmutatom, hogy hogyan is festett:

Igen, ez valóban nem a megszokott tiramisu, viszont ízre és látványra is pazar volt. Tényleg. Nem tudok rá jobb szót. Látszik és érződik hogy milyen sokat dolgoztak azon, hogy végül egy olyan tiramisu születhessen, amire méltán lehet büszke a cukrász, aki készítette.

Egyedül a mangós fátyol zselével nem tudtam mit kezdeni. Ami látványában számomra a tányér egyik éke volt, viszont nekem sem villával, sem kanállal nem sikerült elvágnom. (kést nem kaptunk a desszertekhez) Így végül csak egy picit sikerült megkóstolnom.

A nápolyi stílusú pizzájuk pont olyan, ahogyan én a pizzát szeretem. Levegős, puha és ízletes tészta, házi paradicsomszósszal, hmm, mennyei. Mint minden ételükben, a pizzák tekintetében is volt egy kis csavar, egy kis plusz. A Pizza funghi pizzájuk tekintetében engem levettek a lábamról. Friss gombák kerültek rá, ráadásul nem csak egy féle, hanem rögtön három: a csiperkén kívül a különleges ördögszekér gomba és az egyik nagy kedvencem, laska gomba is.

Második esti vacsoránknál a Branzino filé mellett döntöttem, amelyhez paszternák, feketegyökér, bergamott társult. Halat kevés helyen merek enni, mert sajnos sok rossz tapasztalatom volt már. Nagyon ízlett az itteni elkészítési mód. Ropogós, füstös ízű bőr, omlós és szálkamentes halfilé. (sajnos előfordult már, hogy olyan “filét” is kaptam, ami tele volt szálkával) és a friss, zöldséges köret könnyű, ám mégis laktató vacsora.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy külsős vendégeket is fogadnak ebédre és vacsorára. Nem muszáj tehát szállóvendégnek lenni, bárki bejöhet és kipróbálhatja, megkóstolhatja az Avalon Ristorante finomságait.

Pazar reggeli kínálat

A vacsorák után a reggeli kínálat mellett sem tudok elmenni szó nélkül. Számomra egy hotel esetében a reggeli kínálat fontos és meghatározó, ugyanis imádom a hotelreggeliket, aki követi az Instagram oldalam az láthatja, hogy fotókon gyakran meg is örökítek egy-egy emlékezetes reggelit. Sokszor szinte csak a hotelekben van rá mód és lehetőség, hogy az ember nyugodtan, nem rohanva megreggelizzen. Az Avalon reggeli kínálata minőségben és felhozatalban is benne van az eddigi kóstolt és próbált hotel reggelijeim között a TOP 3-ban. A sok minden mellett imádtam a frissen főzött olasz kávét, jajj bármikor reggeliznék itt újra! Mutatom a választékos reggeli kínálatot, ahol szerintem mindenki megtalálja a kedvére való finomságot, igaz ez csak nagyjából a fele a teljes kínálatnak:

Avalon Resort & SPA

Az étterem és ételek bemutatása után néhány szóban, de inkább képekkel szeretném megmutatni nektek, hogy milyen az Avalon Hotel, ahová olyan jó volt elszöknünk néhány napra a valóság elől. Bár az Avalon Ristorante, a játszóház és a gokart pálya látogatható külsősök számára is, a teljes kikapcsolódás és feltöltődés úgy az igazi, ha eltölt itt néhány éjszakát az ember.

A szobánk tágas és jól felszerelt volt. Ami különösen tetszett az az ízléses berendezés, hogy volt egy kis saját privát teraszunk és ami szerintem ritka, hogy a fürdőszobánknak is volt ablaka. A szoba abszolút csendes, semmilyen zaj nem hallatszódott be a folyosóról, vagy kintről. Az ágy nagy és kényelmes, sok párnával, ami számomra különösen fontos, mert itthon sem csak egy párnával alszom.

Teljes mértékben elégedettek voltunk a hotel dolgozóival is, mind kedvesek és segítőkészek voltak. Külön kiemelném még a gokart pályát, ami szerinem nagyon egyedi és felejthetetlen élményt nyújthat, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Bár én most sem vezettem, inkább csak a pálya szélén izgultam és fotóztam. De itt és most ünnepélyesen megfogadom, ha még egyszer eljutok az Avalonba, most már tényleg nem leszek be.ari és ráveszem magam, hogy kipróbáljam én is. 🙂

A pihenés szigete

A wellness részleg beltéri és kültéri meleg vizes medencékkel minden igényt kielégít. Bent egy nagyobb, egy kisebb és egy gyerekmedence található, és sok kényelmes, párnázott pihenőágy. Kint pedig egy nagy, fűtött medence, különböző élényelemekkel. A pancsolás után, vagy előtt pedig jókat lehet szaunázni a különböző hőmérsékletű szaunákban, vagy csak ücsörögni a sószobában.

Az olasz konyha nagy rajongójaként felejthetetlen kulináris élményt nyújtott az Avalon Ristorante, bízom benne, hogy a jövőben is lesz még lehetőségem eljutni hozzájuk. További sok sikert és hozzánk hasonlóan elégedett vendéget kívánok. A Hotelnek köszönjük a csodálatos napokat. Igazi mesevilág hely vagytok, ahol minden a vendég kényelméről és elégedettségéről szól.

A bejegyzés az Avalon Resort & SPA***** Superior hotel jóvoltából és az Avalon Ristorante étteremmel való együttműködés keretében valósult meg. 

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *