Be kell vallanom valamit: az évek során rá kellett jönnöm, hogy az átlag konyhában tevékenykedő emberekhez képest sokkal többet parázok, kb. mindenen. És ezt a brit tudósok is simán alátámasztanák. 🙂 De tényleg. Van, aki már tinilány korában magabiztosan süt főz és fejből érzésre dobálja össze a hozzávalókat és mennyei finomságokat alkot secperc alatt. Viszont mint az életünk annyi más területén ebben sem lehetünk egyformák és ez benne a szép. Én vállalom, hogy mai napig kell nekem ANYU, aki ha nem is tud segíteni, feltehetem neki plátói és néha igencsak evidens kérdéseimet, mert ez valamiért mindig is jólesett, ha netalán kitörni készülne a pánik, hogy biztos elég lesz e a sütési idő a piskótának, vagy tuti jól mértem e ki az arányokat. Node, hogy boldogulok, amikor az ő szülinapi aperol torta meglepije készül épp és – érthető okokból – nincs jelen és nem is hívhatom fel a kérdéseimmel? Akkor lép be a képbe drága nővérem, és segít nekem, amiben csak tud. Mert egyedül is jó, de közösen még szuperebb sütni/főzni.

Mivel Anyu kedvence az Aperol, meg azért mi is eléggé kedveljük tesómmal, így adta magát, hogy valami olyan tortával lepjem meg a Szülinapjára, amiben szerepel ez a csodás ital, mint összetevő. A végeredmény magáért beszél: A torta teteje nem szimpla színesített zselé, hanem színtiszta Aperol Spritz! 🙂

Boldog Szülinapot Anyu!

aperol torta piskóta, túrós krém, aperol zselé

Hozzávalók

~ A tésztához ~

3 db tojás
3 ek. cukor
2,5 ek. finomliszt
1,5 ek. cukrozatlan kakaópor
1 mk. sütőpor 

~ A krémhez ~

750 g túró
200 g cukor
2 csomag zselatinfix (vagy 6 db zselatinlap)
1 bio citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
4 ek. narancslé
2 ek. apróra vágott kandírozott narancshéj (elhagyható)

~ A tetejére ~

250 ml Prosecco
75 ml Aperol
120 ml narancslé
2 ek. porcukor
1 tasak zselatin (20 g)

Díszítéshez: szeletelt narancs, lime, citrom és mentalevél

aperolos torta

Így készül az aperol torta

  • A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a kakaó port, a sütőport és jól eldolgozzuk. Végül óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert habot is.
  • Sütőpapírral bélelt 23 cm-es kerek tortaformába simítjuk és a 200 °C-ra előmelegített sütőben 2 percig, majd 180 °C-ra levéve még 10-12 percig készre sütjük.
  • A túrót a cukorral a citrom és a narancs levével összekeverjük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját, az apróra vágott kandírozott narancsdarabokat, a zselatint és botmixerrel krémesre dolgozzuk. Rásimítjuk a tortaformában hagyott piskótalapra Tipp: ha nincs kandírozott narancsunk otthon, akkor tehetünk bele nagyon apróra vágott friss narancsot és reszelt narancs héjat is. Ebben az esetben érdemes plusz egy tasak (20 g) zselatint is hozzákeverni még, hogy szépen összeálljon a krém.
  • Kis serpenyőbe öntünk 50 ml Proseccot, hozzáadjuk a cukrot és alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a zselatinport is, jól keverjük el, hogy teljesen feloldódjon. Adjuk hozzá az Aperolt és a narancslevet, majd tegyük hűtőbe és hűtsük, amíg a zselé be nem sűrűsödik, de még nem szilárdul meg teljesen.
  • Ezután habverővel keverjük el csomómentesre és adjuk hozzá a maradék Proseccot. Öntsük a tortánk tetejére és tegyük hűtőbe, legalább 4 órán át dermesszük. Tipp: ha netalán túldermedt a zselatinunk, vagy nem sikerül teljesen csomómentesre elkevernünk, akkor tegyük vissza a tűzre, hogy egy kicsit visszaolvadjon.
  • A hűtőből kivéve tetszés szerint díszítsük.

Jó étvágyat hozzá!

Nézd meg IDE kattintva a többi torta receptemet is!

így készül az aperol torta
tavaszi receptek e-könyv receptekkel, alapanyagjegyzékkel és menü tervezővel

Megjelent a Tavaszi receptes e-könyvem! 21 tavaszi recept + menü tervező + alapanyag jegyzék. Ide kattintva tudod megvásárolni!

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *