Kívül roppanós, belül húsos és krémes isteni finom. Mi az? A berner virsli! A jó idő beköszöntével egyre nagyobb kedvünk van ahhoz, hogy kimenjünk a kertbe és grillezzünk. Szerencsére a korlátozások enyhítésével akár már kisebb baráti találkozókat is tudunk tartani a kertünkben, amit a grillezés tehet igazán hangulatos és vidám élménnyé. Ha pedig grillezés, akkor ne feledkezzünk meg a berner virsliről sem. Hogy nem tudod pontosan, mi az a berner virsli? A bejegyzésből nemcsak a termék hús történetét ismerheted meg, hanem azt is, hogy hol tudod beszerezni a lefinomabb baconbe tekert virsliket. 

Lehet, hogy a virsliről a legtöbben a szilveszterre asszociálnak, elvégre az újévköszöntő menü egyik elengedhetetlen hozzávalója, de ennek az ételnek nemcsak az év végén, hanem tavasszal/nyáron is szezonja van, amikor grillpartikat tartunk. A virsli szó, ahogy maga az étel is, Németországból ered. A német Wurst szó kicsinyített alakja a würstl vagy virstl, ez utóbbi szót magyarosítottuk idehaza.

a virsli grillezve salátával ,vagy egyéb körettel tökéletes ebéd vagy vacsora lehet

Berner-történelem

Bár a virsli Magyarországon a 17. században kezdett elterjedni, a „virsli őse”, a Frankfurter Würstchen ennél sokkal nagyobb múltra tekint vissza: frankfurti virslit már az 1200-as évek végén is ettek. Az étel csakis sertéshúsból készülhetett, amit birkabélbe töltöttek és megfüstöltek. Régebben pergamenpapírban, fadobozban tárolták. A Frankfurter Würstchen nem összekeverendő a jóval később, Bécsből elterjedt frankfurterrel, ami például abban is eltért a korábbi, frankfurti változattól, hogy vegyítve, sertés- és marhahúsból is készül. 

Na de térjünk rá inkább a címszereplő berner virsli történetére, ami (hiába gondolunk erre a nevéből), nem Bern városából származik, hanem Ausztriából, Zell am See környékéről, ahol 1950-ben, ahol egy helyi szakács, Erich Berner (innen a név) tekerte baconbe a sajtos virsliket, amik hihetetlenül hamar népszerűvé váltak. Berner fejéből akkor pattant ki az ötlet, hogy az eredetileg ementáli sajttal töltött virslit baconbe tekeri, amikor azon gondolkodott, milyen gyorsan és könnyen elkészíthető finomsággal kínálhatná meg az éttermében rendszeres fogyasztó férfikórus tagjait. A berner virslik mellé általában fehér kenyeret és pusztasalátát ettek, amiben paprikaszeletek, zeller, sárgarépa, hagyma és ecetes uborka is volt. 

berner virsli
Fotók: Gierlinger

Grillezéshez tökéletes

De persze nem ez az egyetlen tálalási módja a virslinek, ami a grillezések alkalmával is kiváló választás. Ha maximalista vagy, és szeretnél a biztosra menni, azt javasolom, ne kísérletezz otthon a tökéletes berner virsli elkészítésével, inkább vásárold meg készen. Érdemes kipróbálni a Tamás-Hús Kft. által készített Gierlinger Berner grillvirslit, ami kívül ropog, belül pedig szaftos, hála a hihetetlenül finom sajtnak és ízletes virslinek. A Gierlinger grillvirslijénél három prémium minőségű finomság (a bacon, a virsli és a sajt) találkozik egymással, aminek a végeredménye csakis jó lehet. A húst elég hat-hét percig grillezni, ez idő alatt a bacon nem fog leválni a virsliről, neked pedig már tényleg semmi másra nem is lesz gondod, csak hogy a grillről a tányérokra szedd az ellenállhatatlan berner virsliket. 
Nem árt picivel többet venni belőlük, hidd el, percek alatt el fog fogyni.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *