Már csak néhány nap és itt az év talán legjobban várt időszaka. Akár karácsony, akár szilveszter, az ünnepi ízek mindenkit képesek elvarázsolni, főleg, ha egy üde koktél formájában csábítanak.  Jöjjön most 8+1 egyszerű ünnepi koktél recept, – az első MrsMillicent Koktélverseny „sztárjai” amelyeket pár alapanyagból, néhány könnyed mozdulattal, 5 perc alatt összedobhatsz az évbúcsúztató házibulin. Ha te is szeretnéd lenyűgözni a barátaidat, akkor szerezd be a hozzávalókat és mutasd meg mindenkinek, hogy a konyhádban is készülhetnek igazi koktélcsodák. Mixelhetsz egy egyszerű edzős shakerben, de akár egy dunsztos üvegben is, sőt mérőeszközök hiányában egy feles pohárral (4cl) is belőheted az arányokat. Csak a képzeleted szabhat határokat a kreativitásodban.

Ünnepi koktélok azoknak, akik karácsonyi lázban égnek:

1. „Mrs. Millicent’s Christmas Special” – Szakály Péter Soma koktélja

Szükséges eszközök: 30 ml-es rövides pohár, 3 dl-es befőttesüveg, citromfacsaró, szűrő, kés, hámozókés, cseppentő/pipetta (opcionális), jégkocka tartó, egy szélesebb és egy szűkebb szájú műanyag pohár, pezsgőspohár (kehely)

Hozzávalók és azok elkészítése:

• 1 rövides pohárnyi (30 ml) Christmas infused Mrs. Millicent gin

• 2/3 rövides pohárnyi (20 ml) Cointreau

• 2/3 rövides pohárnyi (20 ml) frissen facsart citromlé

• 2/3 rövides pohárnyi (20 ml) karamell szirup

• 5 csepp 20%-os tengerisó oldat (opcionális)

Christmas infused Mrs. Millicent gin: 3 dl-es befőttesüvegben, 100 ml Mrs. Millicent

ginbe áztassunk be 2 fahéjrudat, 8-10 szem szegfűszeget, 2 csillagánizs magot, majd hűtőben

tároljuk 16-18 órán keresztül, utána szűrjük le. 

Karamell szirup: két lábosba beleöntünk 1-1 pohár kristálycukrot, az egyik láboshoz

hozzáadjuk egy fél citrom levét (ezt fogjuk karamellizálni), a másikhoz 1 pohár vizet öntünk,

majd egyszerre kezdjük el a két lábost melegíteni, közepes lángon. A karamellizálni kívánt

cukrot a citromlével folyamatosan kevergetjük, a cukorszirupot elég néha megkeverni. A

karamellizálandó cukor megolvad, és habos lesz a teteje, addig kevergetjük, míg barna,

karamellszínű nem lesz. Ezután több részletben adjuk hozzá a 6-8 percig forralt cukorszirupot,

és még 5 percig kevergessük, majd adjunk hozzá még 1 pohár vizet és azt is keverjük el.

Hűtőben tároljuk. Ez a végeredményben 1:1 cukor:víz arányú karamell szirup hidegen is kezelhető, és könnyen

elegyedik a többi hozzávalóval.

20%-os tengerisó oldat: 20 g tengerisót oldjunk fel 80 g (80 ml) vízben.

A koktél elkészítése: A szélesebb szájú műanyag pohárba összeöntjük a hozzávalókat, majd a szűkebb műanyag

pohárral egymásba illesztve 10-12 db jéggel, 12-15 másodperc alatt összerázzuk, és a pezsgős

kehelybe szűrjük. Narancshéjjal díszítsük tetszés szerint.

Ez is érdekelhet: Izgalmas ünnepi koktélkreációkat díjaztak Budapest szívében , Karantén kompatibilis outfit ajánlás Szilveszter éjszakára

Szakály Péter Soma ünnepi koktélja
Szakály Péter Soma ünnepi koktélja
Bús Atilla díjnyertes koktélja
Bús Atilla díjnyertes koktélja

Azoknak, akik szeretik a könnyed, nőies italokat:

2. „Jewel of a New Era” – Bús Atilla díjnyertes koktélja (A Mrs Millicent első, budapesti koktélversenyének győztes alkotása)

Hozzávalók:
– 40 ml Mrs Millicent
– 40 ml sárgarépalé
– 15 ml citromlé
– 20 ml mézvíz (1:1)
– 70 ml &Tonic Yuzu

Elkészítés: shake
Díszítés: orchidea parfüm

Pohár: long drink
Jég: collins vagy kocka jég

Koktél elkészítése: az összes összetevőt (a tonic kivételével) belemérjük a shakerbe, hozzáadunk egy marék jeget, jól lezárjuk, majd kb. 12-15 másodpercig rázzuk. A long drinkes poharat megtöltjük jéggel, a jéghidegre shakelt italunkat jégre szűrjük és felöntjük tonic-val. Befejezésként egy fehér orchideával díszítjük.

Orchidea parfüm recept és elkészítésének a módja:

– 40 ml jojoba olaj

– 80 ml desztillált víz

– 10 csepp geranium illóolaj

– 8 csepp ylang ylang illóolaj

– 8 csepp orchidea illatolaj

Parfüm elkészítése: az összetevőket egy légmentesen záródó tároló tégelybe csepegtetjük és 24 óráig hagyjuk összeérni az illatokat. Használat előtt összerázzuk és a pohár oldalára/nyakára fújjuk.

Akik olyan gyorsan szeretnének összedobni egy koktélt, mint összeszerelni egy ikeás bútort:

3. „Blåbärsdryck” – Kohlbauer Martin koktélja (A verseny második helyezettje)

Hozzávalók:

40ml Mrs Millicent

40ml házi áfonya püré

20ml rozmaring szirup

20ml frissen facsart limelé

Top szóda

Elkészítés: Az összetevőket fagyasztott áfonyával és homemade jégkockával együtt egy befőttes üvegben összeshakelem. A legegyszerűbb long drink pohárba öntöm és feltöltöm szódával. Egyszerű, akár csak egy ikeás bútor házi összeszerelése.

Díszítésként egy rozmaring ágra szúrok 3db friss áfonyát.

Kohlbauer Martin koktélja
Kohlbauer Martin koktélja
Kovács István koktél kreációja
Kovács István koktél kreációja

Akik szeretik halmozni az élvezeteket:

4. „Me, myself & EYE” – Kovács István koktélkreációja (3. helyezett)

Hozzávalók 3 adag italhoz:

3 rész 90 ml Mrs Millicent

1 rész 30 ml BESTILLO Gönci Barack pálinka

2 rész 60 ml Limelé (frissen facsart)

3 rész 90 ml Lime szirup

3 rész 90 ml szóda

Díszítés: grapefruit szelet

Lime szirup elkészítése:

A cukrot a vízzel és a lime reszelt héjával összeturmixolom és leszűröm.

100 g kristálycukor, 100 ml meleg víz, 1 egész lime héja (apróra reszelve, a fehér részére nincs szükségünk)

Elkészítés: A koktél összetevőit egymáshoz öntjük, majd jéggel együtt összemixeljük. Gin és pálinka harmonikus találkozása rajzolódik ki előttünk. Hosszú pohárban, jégre töltve tálaljuk, egy grapefruit szelettel dobjuk fel az italt.

Akik szeretnének egy csipetnyi őszt csempészni a télbe:

5.  „Queen of Quinces” – Dudás László koktélkreációja

Hozzávalók:

– 30 ml Mrs Millicent Gin

– 45 ml házi birsalmakompótlé

– 15 ml limelé

– 15 ml cukorszirup

Elkészítési mód: Shake

Díszítés: babérlevél csipesszel

Pohár: martini vagy Y pohár

Elkészítés: Vegyünk elő egy befőttesüveget, melyben jégre töltve rázzuk össze az alapanyagokat. Az összetevők kiméréséhez használhatunk egy egyszerű konyhai mérőpoharat, illetve teás- és evőkanalat. (A teáskanál űrtartalma 5 ml, az evőkanál űrtartalma pedig 15 ml). A szűrés segítségére egyszerű, konyhai kisszűrőket alkalmazunk, így juttatva el italunkat a pohárba. Díszítése: egy babérlevél a pohár széléhez csipeszelve.

Házi birsalmakompót recept:

–           400 gramm birsalma

–           6 darab szegfűszeg

–           1 darab csillagánizs

–           1 egész fahéj

–           3 dl víz

–           3 evőkanál méz

–           1 darab lime leve

Elkészítési idő: 30 perc

Az egyszerűség kedvéért mindent egy fazékba helyezünk, első forrásig forraljuk, majd a továbbiakban közepes lángon addig főzzük, míg a birsalma megpuhul.

Ajánlás: az újhullámos magyar ginek kedvelőinek, baráti társaságoknak, a maximalista házigazdáknak, akik szeretnék megkoronázni az estét egy házi, egyszerű, ám mégis minőségi itallal.

Dudás László koktélja
Dudás László koktélja
Tkálecz Zsófia koktélja
Tkálecz Zsófia koktélja

Akiknek a karácsonyi vásár egyenlő a sült gesztenyével:

6.  „Lady chestnut” – Tkálecz Zsófia ünnepi koktélja

Hozzávalók:

60 ml Mrs Millicent gin

15 ml Monin gesztenye szirup / 1 evőkanál/

25 ml Cointreau

20 ml friss citromlé

20 ml Aquafaba (csicseriborsólé) – így a vegánoknak sem kell lemondania egy csinos habról

jég

Elkészítése: Öntsünk minden összetevőt egy széles szájú kulacsba/termoszba/befőttes üvegbe, rázzuk össze jól, majd adjuk hozzá a jeget is, és erősen mixeljük újra, amíg hideg nem lesz, és szép hab nem keletkezik.

Az elkészült koktélt előhűtött pezsgős kehelybe öntjük, közben ügyelve arra, hogy lehetőleg jégkocka darabok ne essenek bele. Ehhez egy szűrő, vagy akár egy konyhai spatula is segítségünkre lehet.

Díszítésképpen a habot meghinthetjük ehető, arany színű csillámporral (Brew Glitter), és a pohár tetejére egy arany színű koktélnyársra sült gesztenyét tűzünk. (Vagy a gyors megoldást kedvelőknek a a Maroni Hámozott gesztenye snacket tudom ajánlani.)

Akiknek a koktélkészítés igazi művészet:

7. „Pollock” – Kiss Virág Sára festői koktélja

Hozzávalók:

4 cl Mrs Millicent gin

2 cl maracuja püré

3 cl bergamotos házi bors szirup

1 cl savanyított kaprigyümölcslé

1 cl lime

1 tojásfehérje

„Festő vagyok és a műtermemben készítettem el ezt az italt. Mindig jobban jön az ihlet egy pohár bor, egy üveg sör, de a legjobban egy fűszeres gin tonic társaságában. Mrs Millicent teljesen megihletett. Csak úgy szárnyaltak az ötletek: az ízek és illatok után a színek, formák. Erős, határozott ecsetvonások, fröccsenések…”

Elkészítés:

Adott egy finom gin és egy marék jég. A régi rezsómon megfőztem a bergamotos feketebors szirupot, ami 500 gramm cukor, 500 gramm víz, 25 gramm durvára tört feketebors, és 3 gramm earl grey egyvelege. Citrusaim voltak egy kosárban a csendéletekhez, a szomszédból pedig kértem egy tojást. A hozzávalókat egy kiürült plé festékesvödörben ráztam össze és kitöltöttem az italt egy festékes pohárba. Csípős, savas és enyhén sós-savanykás ízt kaptam. Gyorsan elkészíthető, egyszerű, otthoni alapanyagokból. Festéshez egy remek bakelit társaságában ajánlom.

Kiss Virág Sára koktélja
Kiss Virág Sára koktélja
Farkas Balázs ananászos koktélja
Farkas Balázs ananászos koktélja

Akik elszöknének egy mediterrán vidékre a télből:

8. „Close encounter” – Farkas Balázs ananászos koktélja

Hozzávalók:

4 cl Mrs Millicent

2 cl zöld ananászos cordial

top with fanta citrom- bodza

Pohár: fehérboros pohár                         

Díszítés: Friss bazsalikom, friss málna

Elkészítés: A boros poharat feltöltjük jéggel, az első kettő összetevőt kimérjük és beleöntjük, felhúzzuk a fantával, majd finoman megkeverjük.

Zöld ananászos cordial:

256 g cukor

egy egész ananász meghámozva és feldarabolva

5- 6 szár friss bazsalikomnak a levelei

65 g víz

egy fél mokkáskanál só

2 mokkáskanál citromsav

2 mokkáskanál borkősav

Elkészítés: Az összes összetevőt házi turmixgépben, vagy botmixerrel alaposan összekeverjük, majd szűrőn keresztül átszűrjük, üvegbe töltjük. Hűtőben 5 napig tárolhatjuk.

+ 1 Egy pohárnyi Olaszország: „Millirosemary” – Szilágyi Ágnes különdíjas koktélja

Összetevők:

3 cl Mrs Millicent gin (3/4 felespohárnyi)

3 cl Galliano (3/4 felespohárnyi)

3 cl Monin málnapüré (3/4 felespohárnyi)

2 cl limelé (fél felespohárnyi)

Rozmaring

Elkészítés: A hozzávalókat felespohárral kimérjük, jéggel összemixeljük és pohárba töltjük. Az italunkat rozmaringgal díszítjük.

Szilágyi Ágnes különdíjas koktélja
Szilágyi Ágnes különdíjas koktélja Fotók: MrsMillicent/Talabér Géza, Neményi Márton

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *