A forró nyári napokon már az is kihívást jelent, hogyan hűtsük le magunkat – élelmiszereink hidegen és frissen tartása talán még nehezebb feladat. A jó hír az, hogy néhány praktikával megelőzheted, hogy ételeid idő előtt romlásnak induljanak. A cikkben található tippek segítségével jelentősen meghosszabbíthatod finomságaid élettartamát és frissességét még a legnagyobb hőségben is.

1. Figyelj a hűtőd belső hőmérsékletére!

Tudtad, hogy a hagyományos hűtőszekrényeknél a hűtőtéren belül változó a hőmérséklet? Ez azt jelenti, hogy a különböző polcoknál és rekeszeknél más-más hőmérséklet uralkodik, ezért javasolt megválogatni, mit hova helyezel el benne. A legalsó polcra, amely a leghidegebb, a nyers húsokat és tojásokat ajánlott rakni, középre a felvágottak és a tejtermékek kerülhetnek, míg a legfelső szintre a felbontás után hűtést igénylő termékeket és a megkezdett, de el nem fogyasztott maradékokat lehet berakni. A Total No Frost technológiával rendelkező készülékeknél egészen más a helyzet. Esetükben a hűtő belsejében egyenletes a hőmérséklet, minden polcon és sarokban ugyanaz a hőfok, így nem kell külön időt és energiát fordítanod az élelmiszerek és ételek válogatására. A Total No Frosttal ráadásul az automatikus leolvasztás is egyszerűbb, ami ugyancsak sok terhet levehet rólad.

frissesség
Fotó: Haier

2. Ne zsúfold tele a hűtőteret!

Ahhoz, hogy folyamatosan megfelelő hőmérséklet legyen a hűtőszekrényedben, biztosítanod kell a levegő optimális áramlását. Ezt úgy érheted el, ha soha nem pakolod zsúfolásig tele a hűtődet. Ha teret hagysz a levegő keringésének, a hűtés is sokkal hatékonyabb lesz, és ételeid sem mennek tönkre idő előtt. Ha biztosra szeretnél menni, akkor bízd rá magad a Haier hűtőszekrényekben is megtalálható Fresher Tech innovációra! Ez ugyanis amellett, hogy különböző élelmiszertípusok ideális megőrzésére kifejlesztett rekeszeket kínál, a különböző érzékelőknek köszönhetően azt is biztosítja, hogy a hideg levegő a hűtőszekrény azon részeibe kerüljön, amelyek ezt igénylik. Amennyiben az érzékelő hőmérséklet-változást észlel, a levegőáramlat intenzívebb működésbe kezd. Így az élelmiszerek nemcsak, hogy hosszabb ideig maradnak frissek, de a bennük lévő értékes tápanyagok sem vesznek el olyan hamar.

3. Rakd tárolódobozokba az ételeidet!

Hely- és energiaspórlás céljából is kitűnő választás lehet a dobozolás, ezért azt javasoljuk, hogy főzés után ne fazekakban rakd a hűtőbe az elkészült ételeidet. Ezzel nemcsak a helyet foglalod a hűtődben, de a villanyszámládat is pörgeted, ugyanis a fazékban lévő élelmiszer lehűtéséhez sokkal több energiára van szükség. De dobozok helyett természetesen használhatsz üvegedényt is, amely azért praktikusabb, mert egyből mehet is a sütőbe vagy mikróba, ha fel szeretnéd melegíteni az ételt, ráadásul környezetbarát is.

4. Kerüld az élelmiszerpazarlást, tedd hátra a hűtődben a frissen vásárolt árut!

Ha veled is gyakran előfordul, hogy csak hetek múlva veszed észre a lejárt ételeket a hűtődben, akkor mihamarabb alkalmaznod kell az alábbi praktikát: bevásárlás után úgy helyezd el a hűtődben a friss árukat, hogy azok hátrébb kerüljenek, így a régebbi élelmiszerek szem előtt lesznek, és azokat fogod előbb elfogyasztani. De az élelmiszerpazarlás elkerülése céljából segíthetnek az újabb készülékek telefonos applikációi is. Ezekkel bármikor ellenőrizheted hűtőd tartalmát. Az alkalmazásokban található Proaktív hőmérséklet funkció használata vásárláskor jön igazán jól: a geolokációd alapján meghatározza, milyen messze vagy a lakásodtól, és gondoskodik arról, hogy hűtőszekrényed készen álljon a hűtésre, amikor hazatérsz a bevásárlásból. A hűtőszekrény ajtajának kinyitása után proaktívan, akár 73%-kal gyorsabban visszaállítja a megfelelő hőmérsékletet a jobb tartósítás érdekében.

frissesség
Fotó: Haier

5. Talán a legfontosabb: tartsd tisztán hűtőszekrényedet!

Az élelmiszerek frissen tartása érdekében fontos figyelni a hűtő tisztaságára is. Alkalmazhatsz hagyományos módszereket a tisztításra: a polcokat és rekeszeket át lehet mosni vízzel hígított ecettel, vagy át lehet törölni szódabikarbónával beszórt nedves szivaccsal, majd egy tiszta ronggyal. De ha Haier készülékkel rendelkezel, akkor hátradőlhetsz, mivel a benne található ABT antibakteriális technológia eltávolítja a baktériumok 99,99%-át, és nem csak a hűtőtérben, hanem a fagyasztóban is segít elkerülni a penészképződést és a kellemetlen szagokat.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *