5 tény, amiért az alaplé a legerősebb fegyvered a hideg hónapokban

Január kezdetén sokunkban fogalmazódik meg egy új életmód terve, amelyben több figyelmet fordítunk az egészségünkre, a megfelelő táplálkozásra. A jelenlegi időszakban ráadásul az eddigieknél is fontosabb immunrendszerünk, védekezőképességünk megerősítése. Ezért egy olyan hétköznapinak tűnő, mégis ritka kincsnek számító alapanyagot szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, amely finom íze mellett valóságos védőpajzsa lehet a szervezetünknek: ez az alaplé.

Az alapléről többünknek vagy az illatozó családi húslevesek jutnak eszébe, vagy azok a receptek, amelyeket nagyon szeretnénk elkészíteni, csak pont a legfontosabb összetevőjük, az alaplé nincs otthon. Ilyenkor pedig lemondó sóhajjal nyúlunk valami egyszerűbb recepthez.

Az alaplé azonban ennél sokkal többet rejt: Király Éva dietetikus elmondása szerint ennek a hosszan készülő, csodálatos folyadéknak akár a patikák polcain is méltó helye lehetne. A benne található értékes tápanyagoknak köszönhetően ugyanis valóságos csodaszer, ami mivel immunerősítő hatású, a koronavírus elleni védekezésben is jó szolgálatot tehet. De lássuk is, hogy melyek az alaplé áldásos hatásai.

 

Kulcsszerepben a kollagén

Divatos, felkapott szereplő ma a kollagén, lépten-nyomon ebbe a szóba futunk bele a táplálékkiegészítők hirdetéseiben és a bioboltokban. Nem véletlenül. „Ez a zselés, kocsonyás fehérje kisimítja a bőrt, mérsékli a narancsbőrt, bevonja és védi a beleket. A kollagén a kötőszövet, a bőr és a csontok legfontosabb fehérjéje. Az alaplé elkészülte során a csontos, porcos, ínas, bőrös részeket főzik lassan, sokáig. Minél tovább főnek, annál több rendkívül értékes tápanyag kerül ki belőlük, melyek közül elsőként említhetjük a kollagént.” – magyarázza Király Éva dietetikus. Az alaplé tehát különösen jót tesz a télen kiszáradó bőr, a kevesebb napfény okozta hiányállapotok esetén.

Javaslat: Egy hónapon át fogyassz mindennap egy csészényi alaplevet! Mivel a kollagén élharcosa a ráncok eltüntetésének és az öregedés lassításának, emellett az ízületi fájdalmak megszüntetésének is, a teszthónap után már látható változásokat tapasztalhatsz majd. Minél tovább fogyasztod napi szinten az alaplevet, annál több jót teszel önmagaddal!

 

Az emésztőrendszer doktora

Az alaplében megtalálható aminosavak, mint például a glicin, a glutamin vagy az alanin, fontos szerepet játszanak a bél egészségének megőrzésében. „A már említett kollagénnel együtt rendkívül jó hatással vannak az emésztőrendszerre, megnyugtatják, helyre billentik azt, miközben regenerálják a vékonybél bolyhait és segítik a tápanyagok felszívódását. A zselatinszerű fehérjéknek komoly gyulladáscsökkentő hatásuk van.” – hangsúlyozza Király Éva. Rendkívül jó szolgálatot tesz ezért gyomorrontás vagy alkoholfogyasztás utáni emésztési gondok esetén is. Ilyenkor nem is kívánjuk a nehéz, megterhelő ételeket, a meleg alaplé ugyanakkor kimondottan jótékony hatással lehet a szervezetünkre.

Javaslat: Ha gyomorkímélő, helyreállító célból fogyasztod az alaplevet, akkor apró kortyokat fogyassz belőle. Érdemes első körben szilárd összetevő nélkül inni, hogy teljesen megnyugtathassa az emésztőrendszert.

Löket az immunrendszernek

Nem véletlen, hogy betegség idején még jobban kívánjuk a meleg levest! A dietetikus kiemeli: azt, hogy az alaplé az immunrendszer felturbózására is kiválóan alkalmas, kutatások is alátámasztják. A Harvard Egyetem vizsgálatán például autoimmun betegségekkel küzdő jelentkezők tesztelték a rendszeresen fogyasztott alaplevet, amellyel nemcsak jelentős javulásokat értek el, hanem volt, akinél teljes tünetmentesség állt elő. „Jól mutatja ez az alaplé erőteljes hatását – fogalmaz Király Éva. – A csontleves szinte tápanyagbombaként látja el a szervezetünket mindazzal a jótékony összetevővel, ami a szervezet megfelelő védekezőképességéhez is szükséges. Az alaplé rendszeres, legjobb esetben napi fogyasztásával nagymértékben segítjük az immunrendszer hatékony működését. Bizony, a koronavírus-fertőzés időszakában is segíti a szervezet védekező mechanizmusait.”

Javaslat: Az alaplé újabb nagyszerű tulajdonsága, hogy lefagyasztható, így bármikor kikaphatod a mélyhűtőből, és egy gyors felmelegítést követően már fogyaszthatjátok is. Ezért, amikor készíted, érdemes nagyobb adagokat főznöd belőle, hiszen a család védekezőképességének erősítésére – különösen most – folyamatos szükség van. Ha ritkán jut időd a tápláló alaplé elkészítésére, akkor Budapesten a Fény utcai Alaplé Bárból is beszerezheted.

 

Napi folyadékbevitel megoldva!

Te is az a típus vagy, aki soha nem visz be elég folyadékot? Nem vagy egyedül. A jóleső, meleg alaplé a folyadékpótlás egy részének különösen jó alternatívája lehet a téli hónapokban. „Ha útra kell kelnem, sokszor termoszban viszem magammal az alaplevet, és a pihenők során úgy kortyolgatom, ahogy a teát. – osztja meg saját módszerét Király Éva. – Ez amolyan kettő az egyben dolog, hiszen a folyadékpótlás mellett tápanyagbevitelhez is hozzájárulok ilyenkor a betáblázott napjaimon.

Javaslat: Nagyon egyszerű szabály, amellyel biztosíthatod a napi folyadékbeviteledet és a túlevés elkerülését, hogy minden ebédet egy tál, vagy egy pohár alaplével indíts. Ugyanúgy magaddal viheted bárhova, ahogy a vizet, vagy az üdítődet!

 

Számtalan felhasználási mód

A téli hidegben nem nagy öröm a boltba járkálás: szeretünk ilyenkor minél praktikusabb, minél sokoldalúbb alapanyagokat beszerezni, amelyekből többször, többféle ételt készíthetünk otthon. Az alaplé ebből a szempontból is szuper választás, hiszen a hagyományos formája mellett lehet többek között „pirított” változatot is készíteni belőle, amikor a hagymát hagyjuk karamellizálódni, a csontokat és a húst is tovább sütjük. Ez egy sötétebb színű, teltebb ízű alaplevet eredményez. Emellett nem kizárólag levest csinálhatunk belőle: ízletessé és sokkal táplálóbbá tehető például a rizs vagy a krumpli is, ha csontlében főzzük. Keleties, egzotikus fűszerezéssel pedig remek ital készíthető belőle.

Javaslat: Készíts el egy teljes menüt – levest és fő fogást – úgy, hogy a főzővizet teljesen lecseréled alaplére! Így igazán érzékelheted a különbséget az ízek gazdagságában és teltségében. Felejtsd el a leveskockát, ami mind ízében, mind tápértékében összehasonlíthatatlan az igazi, főzött alaplével.

Fotók: Alaplé Bár, Pixabay 

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *