Ha a klasszikus csokoládékon és bonbonokon túl valamilyen különleges ízű édességre vágysz, szerencsére akkor sem kell messzire menned. A hazai palettán is számos kiváló, nemzetközi szinten is elismert márka csokoládé különlegességei közül válogathatunk. Ebben a bejegyzésben most öt mennyei ízkombinációt mutatok be neked, amivel felpezsdítheted az ízlelőbimbóidat.

Közelednek az ünnepek, így akár ajándék ötleteket is meríthetsz, hiszen a csokit szinte mindenki szereti, bármilyen alkalomra remek választás. Gondoltad volna, hogy egy csipetnyi só, vagy egy leheletnyi gyömbér milyen jól passzol a csokoládé ízéhez? Te melyiket fogod megkóstolni?

Egy csokoládé és bonbonkészítő manufaktúra széles ízkínálatából nehéz kiválasztani csak egyet. Itt azokat sorolom fel, amelyeket szubjektív véleményem szerint a legizgalmasabbnak ítéltem. Érdemes azonban körbe nézni a gyártók oldalán, hiszen a listám szereplőin túl is biztosan találunk még jó pár olyan ízt, ami kóstolásra érdemes.

Sütőtökfűszeres bonbon – Demeter Chocolate

Ez az ősz egyik kedvenc alapanyagát megidéző bonbon 42%-os tejcsokoládéból készül és 100%-os sütőtök püré kerül bele. A töltelékhez egyedi fűszerkeveréket adnak, ettől válik ez a falatnyi édesség igazán különlegessé. A fűszerek összetétele és felhasználási arányai azonban titkosak. Izgalmas felfedezni a bonbon kóstolása közben, hogy vajon mely fűszerek kerülhettek bele?

“Az új ízeink előzetes kóstoltatásai alapján igazi közönségkedvenc lett a sütőtökfűszeres bonbonunk, mindenki pozitívan nyilatkozott róla, egyszerűen imádták.” – Mesélte Demeterné Drobina Zsuzsanna. A Demeter Chocolate őszi bonbon kollekciójában a sütőtökfűszeres bonbonon túl még találkozhatunk vilmoskörtés és gesztenyés töltelékkel ízesített bonbonokkal is. Érdemes kilátogatni az Édes napok eseményre a Bazilikához (2021. szeptember 17-19.) ahol már az új ízek is megkóstolhatók lesznek a standjuknál.

Őszi bonbon válogatás
Fotó: Demeter Chocolate


Sansho borsos bonbon – Sweetic Csokoládé Manufaktúra

A Sweetic Csokoládé Manufaktúra világszinten híres egyedi ízpárosítású bonbonjairól. Például tökmag-áfonya pralinéjük megkapta az Academy of Chocolate Awards 2020 díját, majd a gasztronómia Oscar-díjának is nevezett Great Taste Awards-on nyert elismerő két aranycsillagot. Zala Judit csokoládémester egyik legújabb alkotása a Shanso bonbon, amely leheletvékony étcsokoládé burkába kétrétegű töltelék került: a Japán SANSHO “borssal” pinkánssá varázsolt lime-citrom betét, ami semmihez sem fogható citrusos frissességű. Valamint étcsokoládé ganache, melyet egy kis friss rozmaringgal varázsoltak még izgalmasabbá.

A sansho bors közeli rokona a szecsuáni borsnak, hasonló alaptulajdonságaik vannak, de a japán bors kevésbé csípős, és sokkal citrusosabb. Íze és illata friss, kissé fanyar, menta és erőteljes citrus jegyekkel. Zsibbasztó, pezsgő, bizsergető csípőssége, amely a sanshool vegyületeknek köszönhető, egészen más érzet, mint amilyent a chili vagy a fekete bors erőssége ad. A csokoládé különlegességek a tavaly nyílt budai üzletükben is megkóstolhatók.

sansho bonbon sweetic
Fotó: sweetic.hu


Falatnyi tejcsokoládé lapocskák, sós pisztácia töltelékkel– chocoMe

A chocoMe legújabb őszi kínálatában változatos, gazdag ízvilágú újdonságokkal bővíti a jórészt díjnyertes csokoládé költeményekből álló termékpalettáját. A Petit termékcsalád egy teljesen új ízvilágú taggal bővült, ez pedig a Falatnyi tejcsokoládé lapocskák, sós pisztácia töltelékkel. Ennek alapját a manufaktúra által most először alkalmazott, francia Cacao Barry 38%-os tejcsokoládéja jelenti, amely a csokoládémágus Mészáros Gábor szerint tökéletesen harmonizál a lágy pisztácia töltelékkel, melyet egy csipet maldon só tesz még izgalmasabbá.

“A francia Cacao Barry 38%-os tejcsokoládéja azért is különleges, mert teljes mértékben nyomon követhető, fenntartható gazdálkodásból származó kakaóbabokból készült, magas kakaótartalmú tejcsokoládé. És bár a chocoMe portfolióban vannak ennél magasabb kakaótartalmú tejcsokoládék is (40-43%), azok karaktere, jellege nem illeszkedik a pisztáciához. Ennek a tejcsokoládénak az íze inkább tejes, mintsem intenzív kakaós, sokkal jobban simul a pisztácia töltelékhez.” – árulta el Mészáros Gábor.

Olaszországból, Szicíliából származó pisztácia pasztát használnak a töltelék készítése során, és a maldon sóra azért esett a választás, mert az egyik természetes módon legtisztább, legfehérebb só nagyon jellegzetes ízzel.

Fotó: chocoMe

Mézzel készült gyömbéres étcsokoládé – Palotai csokoládé

A Palotai étcsokoládéi teljesen saját receptúra alapján készülnek: kizárólag teljes értékű termelői mézzel édesítik őket, amit hőkezelés nélkül adnak hozzá a kakaómasszához. A méznek így minden értékes tápanyaga benne marad a csokoládéban, ezzel egy különleges, igazán egészséges terméket alkotva. Továbbá semmilyen adalékanyagot nem használnak fel az elkészítés során. A táblákat kézzel és nagy odafigyeléssel csomagolják, gyártósorok nélkül. Az egyediségen kívül fontos szempont számukra a környezettudatosság is, így ahol lehet, nem használnak műanyag alapú csomagolóanyagot.

Csokoládéik hat féle ízben érhetők el, ezek közül az egyik a termelői mézzel készült gyömbéres étcsokoládé. A kézműves csokoládé alapja a dominikai kakaómassza, melyet a mézzel kombinálva 70%-os kakaótartalmat hoztak létre. A gyömbér ízvilága és élettani hatása is kiválóan összekapcsolódik a mézzel, ha immunerősítésre gondolunk.

mézes gyömbéres étcsokoládé
Fotó: Palotai csokoládé

100% eperpürével töltött chocolor – ZAX Handmade chocolate

A ZAX különlegessége talán éppen az, hogy nem annyira használnak “extrém” ízeket, az ízportfóliójuk nagyon klasszikus, letisztult, de mindig vannak izgalmas újdonságaik, amiket érdemes kipróbálni! Ha már most várod újra a nyarat és imádod az eper ízét, akkor a 33%-os tejcsokoládéba rejtett 100%-os eperpüré töltelékű CHOCOLOR tábláscsokoládéjukat neked találták ki! Az egyedi, buborékos tábla különleges látványa legalább annyira elbűvölő, mint a csokoládé és eper mennyei ízpárosa.

A TÖLTÖTT CHOCOLOR tábláscsokoládénk. 100% eperpüré 33%-os tejcsokoládéban
Fotó: ZAX choco


Ha tetszett ez a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod. Kövesd a blogot, hogy ne maradj le az új tartalmakról sem!  Várlak a Facebookon és az Instagram oldalamon is!

Használd a #gastrotherapy hashtaget és mutasd meg Te milyen finomságot sütöttél, főztél legutóbb!

Az oldalon található bejegyzések és képek a saját tulajdonomat képezik. Az oldal bármilyen tartalmát felhasználni csakis a forrás megjelölésével és az engedélyemmel lehet.