5 jótanács grillezéshez

Nyakunkon a nyár és a jó idő beköszöntével egyre inkább vágyunk a szabadba. Nem csak a mozgás és a napsütés kedvéért, hanem hogy a kertben grillezve családi körben egy finomat együnk.  Íme 5 hasznos tipp, hogy mire érdemes odafigyelni a következő kerti grillpartinál és hogy milyen ételek kerüljenek a grillrácsra.

1. Tervezz előre, hagyj időt az előkészületekre!

Nincs is annál bosszantóbb, amikor a grillkolbászok már a láng felett sorakoznak, neked pedig csak akkor jut eszedbe, hogy nem vettél mustárt, salátát vagy éppen kenyeret. Minden tökéletes grillezést egy alapos (bevásárló)lista készítése előzőn meg, hogy biztos lehess benne, minden szükséges hozzávalót beszereztél és azokat elérhető közelségben el is rendezted magad körül. Az egyenletesen izzó parázs elkészítéséhez is idő kell (körülbelül 30-40 perc). Ha a grillrács felett 15-20 centiméterre tartod a kezed és csak 2-3 másodpercig tudod elviselni a hőt, nagyjából 250 fokos lehet a parázs. A barbecue-t és a grillezést a hőfok különbözteti meg egymástól, míg előbbi körülbelül 90-120 fokos parázs felett történik, utóbbi 150 Celsius-foknál kezdődik.

2. Sose hagyd a lángot felügyelet nélkül!

Az egyik legfontosabb szabály, hogy sose hagyd felügyelet nélkül a tüzet, nehogy hirtelen túl nagy lángra lobbanjon, kárt téve valakiben vagy valamiben. Semmit (se olajat, se páclevet) ne önts a tűzre, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetsz és a szépen izzó parazsat is tönkreteszed. Figyelj arra, hogy gyúlékony, könnyen éghető anyagokat se hagyj a grill körül.

grillen készült ételek

3. Hogyan süssünk húst és félkész grilltermékeket?

Lényegében bármilyen húst grillezhetsz, amihez kedved támad. Viszont csak akkor sózd meg őket, mielőtt közvetlenül a lángra helyeznéd, a só ugyanis megköti a nedvességet és oda a szaftos állag. Ez különösen az alacsony zsírtartalmú húsoknál fontos. Ha pedig egy egyszerűbb megoldást preferálnál és nem szeretnéd többórán át pácban pihentetni a grillezni való finomságot, válassz előkészített grilltermékeket, például a Gierlinger Berner grillerek közül. Az ízletes virsliket a világ legfinomabb baconjébe vannak burkolva, ami nemcsak hihetetlenül ropogósra sül a láng felett, de az íze is fenomenális. A sajtos virsli szaftos állaga és a bacon lágyan sós ízharmóniája tökéletes párosítás, nehéz neki ellenállni. A sütés során a kézzel a virslire tekert bacon pedig nem válik le és nem is repedezik be.

4. Bacon, bacon, bacon!

A bacon virsli nélkül is remek grillezni való, amit nagyon sokoldalúan fel lehet használni, például salátákhoz, grillszendvicsekhez is passzol. Sőt! Májat, grillsajtot, cukkinit vagy akár krumplit is csomagolhatsz bele. Ha nem szeretnél mellé lőni a minőséggel, érdemes nézelődni a Gierlinger baconkínálatában, ami ár-minőség arányban is verhetetlen.

A grillezett étel állagát ne villával próbált ellenőrizni, ugyanis ha beleszúrod a villát, azzal kiengeded a húsból vagy a zöldségből a zamatos szaftot. Lapátot vagy hosszú nyelű fogót érdemes használni. A Berner termékeket elég csak megforgatni, szurkálni semmiképp sem javasolt! A baconbe csomagolt termékeknél érdemes a nehezebben puhuló zöldségeket, mint például a krumplit, előfőzni, a bacont pedig fogpiszkálóval rögzíteni.

5. Türelem és tisztítás

Gyakori hiba, hogy a rácsra tett ételt túl hamar akarjuk megfordítani, pedig jó munkához idő kell, ahogy ahhoz is, hogy a bepácolt vagy baconbe göngyölt finomság szépen megpiruljon. Ha már szinte magától elválik a rácstól, akkor tudod, hogy fordítható állapotban van. Feleslegesen ne mozgasd, azzal csak roncsolod az állagát.

A grillrácsot használat előtt grillpermettel vagy extra szűz olívaolajjal töröld át, hogy ne tapadjon oda a hús, a sütés után pedig – amikor a rács még meleg, de már nem tűzforró – egy kefe segítségével érdemes letörölni. Ha hagyod teljesen kihűlni a fémet, az ételmaradék ráragad és nehezebb lesz leszedni.

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *