Nem sok nagyváros mondhatja el magáról, hogy a sétálóutcájától mindössze néhány perc gyaloglásra egy több száz éves pincesor húzódik; de három, Michelin-ajánlást kapott vendéglátóhellyel is kevés település büszkélkedhet. A vonzó kirándulóhelyekkel körülvett Miskolc napokra való tartalmas, változatos programot kínál – látogatásunkat érdemes akár az itteni boros-gasztronómiai rendezvények dátumára időzíteni.

Egy város, ahol négy hangulat találkozik: a sétálóutcás belváros, az Avas, Lillafüred és Miskolctapolca – bár az utóbbi kettőről sok turista hiszi, hogy különálló települések, de igazából helyi tömegközlekedéssel behálózott városrészek. Gondoltuk volna, hogy Budapestről kötött pályán eljutunk a lillafüredi Palotaszállóba? Pedig így van: vonatra, villamosra, majd kisvonatra szállunk, és már ott is vagyunk a Bükk természeti és építészeti gyöngyszeménél.

Végállomás Bistro & Wine

Odafelé vagy visszafelé érdemes betérni a Végállomás Bistro & Wine étterembe, mely tavaly Michelin-ajánlást kapott. Több mint húsz év munkájának elismerése ez: a tulajdonosok 1998-ban bérelték ki a kisvasút végállomásánál lévő, kihasználatlan várótermet. 2010 óta a magyar konyhán, a fenntarthatóságon és a regionális alapanyagokon van a hangsúly: a közeli erdő gombákkal, virágokkal, vadzöldségekkel gazdagítja fogásaikat.

Miskolc Végállomás
Miskolc Végállomás

Avalon Park

Miskolctapolca szintén jól megközelíthető úticél: a Barlangfürdő vize és levegője is gyógyhatású, de látványnak is páratlan. Innen nincs messze az Avalon Park, mely a színvonalas szálláslehetőségen kívül fedett és kültéri élményrészleggel, wellness-szel, elektromos gokarttal várja vendégeit – legyen szó családi, baráti vagy céges rendezvényekről. Nem utolsó sorban itt található a város másik Michelin-ajánlást szerzett étterme, az Avalon Ristorante, mely az olasz konyha remekeit kínálja.

Miskolc Avalon Gokart
Miskolc gokart
gokart

Miskolci Nemzeti Színház

Ha belvárosi kávézásra, süteményezésre vágyunk, térjünk be a Desszertembe, akár hagyományos, akár újhullámos édességet szeretnénk. A cukrászda a fennállásának 200 éves évfordulóját ünneplő Miskolci Nemzeti Színháznál van. Az ország első kőszínházának monumentális épületében több játszóhely is működik, prózai, zenés és balett tagozattal.

A megújuló látványosságok között van az Avasi kilátó és a Diósgyőri vár, de a térségbe nem csak ez hoz friss lendületet, hanem a nemrégiben alakult Bükki Kör is. Az idegenforgalomban, vendéglátásban, rendezvényszervezésben és borászatban jártas szakemberek szeretnék megmutatni, hogy Miskolc egy élhető, turisztikailag vonzó város.

Avasi pincesor

Az Avasi pincesort és a Bükki borvidéket sem kerüli el a megújulás. A Miskolczi Borbarátok Társasága elkötelezetten dolgozik a helyi borkultúra felélesztésén, évente 5-6 Avasi Kvaterkát szerveznek – a hegyoldal ilyenkor megtelik élettel, kinyitnak a borospincék, a tányérokra finom kísérőfalatok kerülnek.

Az Avasi Borangolásnak már 11 éves hagyománya van, az egykor 600 fős rendezvény az ország jelentős borgasztronómiai eseményévé nőtte ki magát: tavaly 21.000. résztvevője volt. Idén május 11-én szakmai nappal indul a rendezvény, a pinceajtók május 12-13. között nyílnak meg a vendégek előtt: 68 helyszínen 97 borászat tételei sorakoznak fel, az ország több borvidékéről. 22 gasztronómiai kiállító fogásai közül lehet majd válogatni, 55 fellépő szórakoztatja a közönséget jazz, rock, street punk, akusztikus gitárzene, ska, sanzon műfajokban. Lesz utcazene, fényfestés, hagyományőrző és jótékonysági árverés is, a gyerekeket kézműves- és mesefoglalkoztató várja. Új színfolt a sport: a kicsik ügyességi és gyorsasági vetélkedőkön mérkőzhetnek meg, a nagyobbak már az erőnlétüket is bizonyíthatják. A szervezők „zöld utat adnak a zöldnek”, azaz céljaik közé tűzték a rendezvény ökológiai lábnyomának csökkentését.

Miskolc Avasi borangolás

Miskolc felfedezését különösen ajánljuk azoknak, akik még sosem jártak itt vagy rég voltak erre. Meg fognak lepődni, hogy mennyi fejlődés, változás történt. Akik mostanában vendégeskedtek a városban és környékén, meggyőződhettek róla, hogy mennyi szórakozási, aktivitási lehetőség van, amiért megéri visszatérni.  

Miskolc Avasi pincesor

Iratkozz fel a hírlevelemre!

Most ajándékba kapod a négy hetes ebéd menü terveimet!
Iratkozz fel most!

* Kötelező
Adatkezelés *