“Az éj sötét és tele van iszonyattal.” Aki nézte a Trónok Harca című sorozatot, annak ismerős lehet ez a gyakran ismételt mondat. Ez a sor jól passzol a közelegő Halloween (Mindenszentek előtti este) ünnepéhez is, amikor a népi hiedelem szerint a holtak szellemei visszatérnek. Ezen a kísérteties estén nem csak az emberek öltöznek ijesztő jelmezekbe, ételeinket is tálalhatjuk rémisztően látványos formában, sőt az egészséges Halloween sem lehetetlen.
Ha egészséges és csodafinom ételeket tennél a vendégeid elé Halloweenkor, két egyszerűen elkészíthető parti étel és egy szuper ital ötletet mutatok neked. Válaszd ki a kedvencedet, vagy készítsd el őket mind! Bár nagyon igyekeztem, hogy félelmetesek legyenek, többségük azért inkább cuki lett. 🙂
További Halloween étel ötleteket keresel? Itt találod: 3 klasszikus sütemény, Halloweenre hangolva – linzer, almáspite, brownie
1. Csípős pókfészek
Amire szükséged lesz hozzá: 1 fekete retek, tojás, fekete olajbogyó, pár szál zöldborsó mikrozöld, őrölt chili
Készíts annyi tükör-tojást, ahány vendéget vársz, hogy mindenkinek jusson! A fekete retket mosd meg és vágd vékony szeletekre. Ezután csepegtess rá pár csepp citromlevet. A fekete olajbogyókat csöpögtesd le és készíts belőle pókokat a képen látható módon. Végül az egészet szórd meg chili porral és pár szál borsó mikrozölddel.
Fekete retek: A népi gyógyászat szerint emésztésjavító, epehajtó hatású. Rafanin tartalma miatt baktérium- és gombaölő hatású. Rendszeres fogyasztása epekövességre való hajlam vagy elégtelen epeelválasztás esetében is javasolt.
Tojás: A tojásban jelentős mennyiségű A-, B2-, D-, és E-vitamin található. Kiváló fehérjeforrás ami az izmok felépítésében is nagy előnyt jelent, kellő mértékű testedzés mellett. Ómega 3 zsírsavakat is tartalmaz, amellett, hogy koleszterinben is dúskál, amitől azonban a mértékletes fogyasztása mellett nem kell tartani.
Fekete olajbogyó: Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, cinkben, vasban, E-, D- és K-vitaminokban és ómega 3 zsírsavban, de sajnos nátriumban is (a tartósítás miatt), ezért csak óvatosan, mértékkel fogyasszuk!
Mikrozöldek: Ezek a kicsi növények igazi vitaminbombák és tápanyagtartalmuk is jelentős méretükhöz képest. A zöldborsó mikrozöld friss, enyhén édeskés íze sok ételhez remekül passzol.
Chili: Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az egyes fájdalomcsillapítókban található acetil-szalicilsav káros hatásaitól. Tüzesen erős, csípős íze miatt csak keveset használj belőle és csak akkor, ha mindenki szereti, mivel azt, akinek refluxa vagy epebetegsége van, lehet, hogy kellemetlenül érint a fogyasztása.
2. Tökfej, penészes másrtogatóssal
Amire szükséged lesz hozzá: 3 nagy sárgarépa,1 karalábé, fekete olajbogyó, 1 kis csokor zöldborsó mikrozöld, 1 kis dobozos (150 g) kefir, 60 g márványsajt
Pucold meg a sárgarépát és a karalábét! A karalábé lesz a tökfej héja, egy nagyobb fehér tányér szélén tedd körbe a karalábé cikkekkel. Majd a lecsepegtetett fekete olajbogyókból formázz a tökfejednek szemeket és szájat, végül a felvágott sárgarépával töltsd ki a megmaradt részeket. Mikrozöldből formázz a töknek szárat. A márványsajtot reszeld le és keverd össze a kefirrel. Ízlés szerint sózd, borsozd.
Sárgarépa: Ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag és jelentős a béta-karotin tartalma. Szervezetünk a béta-karotint A-vitaminná alakíthatja át, ami fontos a jó látás és a nyálkahártyák egészsége szempontjából. A népi gyógyászat szerint a sárgarépa fogyasztása csökkenti a felfúvódást, emésztési problémák és székrekedés esetén is fogyasztják.
Karalábé: Magas B2-, B1-, B6– és C vitamin tartalma miatt ajánlott nyersen fogyasztani. Tartalmaz még kalciumot, káliumot, vasat, magnéziumot, és valamennyi kalciumot és foszfort is.
Fekete olajbogyó: lásd fentebb!
Mikrozöldek: lásd fentebb!
Kefir: az élőflórás kefir probiotikum tartalma révén támogatja az emésztést. A savanyított tejtermékekben lévő, nem betegségokozó baktériumok ugyanis segítik a belek baktériumflórájának a kialakulását, regenerálódását.
Márványsajt: a nemespenészt tartalmazó rokfort sajt egyes kutatási eredmények alapján gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bíró hatóanyagokat is tartalmaz, de azért, ha komolyabb problémánk van, ne sajtterápiával próbáljuk megoldani, hanem forduljunk vele orvoshoz!
3. Vörös szellem smoothie shot
Amire szükséged lesz hozzá: 2 banán, 1 gránátalma, 1 nagy csokor zöldborsó mikrozöld, 2 dl tiszta víz
A felszeletelt banánokat, a gránátalma magjait és a friss mikrozöldet a vízzel együtt alaposan turmixold össze! Ha nem kedveled a gránátalma magokat, akkor szűrd át a kész turmixot és úgy öntsd a kicsi befőttes üvegekbe. Ha a turmixot hagyod állni, a magok leülepednek az aljára.
Banán: Jelentős B6– vitamin tartalmú és ezen felül tartalmaz, C- és K- vitamint, káliumot, foszfort, magnéziumot és valamennyi mangánt, rezet, vasat is. Kiváló szénhidrátforrás, ha gyors energiapótlásra van szükséged.
Gránátalma: C- vitaminban, kalciumban és káliumban gazdag és nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz. Rendszeres fogyasztása vérnyomáscsökkentő és vérrögképződést gátló hatású.
Mikrozöldek: lásd fentebb!
A mikrozöldekért köszönet Salátázó Orsinak!
A cikk lektorálásáért köszönet: Schmidt Judit dietetikusnak.
Alapanyag leírások forrása: Wikipédia oldalak, Házipatika, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Táplálkozási Akadémia Hírlevél, NutriComp energia- és tápanyagszámító szoftver