A termesztett csiperkegomba és laskagomba egyike a legsokoldalúbban felhasználható alapanyagoknak, ami egész évben rendelkezésünkre áll. Húsvétkor is számtalan ételt készíthetünk a különböző termesztett gombák felhasználásával. Például tehetjük tárkonyos ragulevesbe, készíthetünk retro paradicsomos gombasalátát , a vendégeinket pedig várhatjuk egy isteni és gyorsan összeállítható gombás lasagneval. A ráérős hétvégéket, ünnepi reggeleket kezdhetjük valamilyen gyors gombás reggelivel. Igazi tavaszi finomságok, amelyekben a szezonális zöldségeken túl a húsvét jellegzetes alapanyagai, a sonka és a tojás is szerepet kapott.
1. Borsókrémes szendvics pirított csiperkegombával és fenyőmaggal
Így készül: A borsókrémhez 200 g fagyasztott borsót egy kiskanálnyi vajjal, csipetnyi sóval és fél dl vízzel fedővel lefedett lábosban megpárolunk. Amikor megpuhult, leöntjük róla a vizet és ízlés szerint hozzáadunk friss petrezselymet, bazsalikomot, citrom facsart levét, 1 evőkanál olívaolajat, sót és borsot, majd botmixerrel homogénre pürésítjük.
A fenyőmagot serpenyőben aranybarnára pirítjuk.
A ChefGomba csiperkegombákat folyó hideg víz alatt megmossuk, felszeleteljük és kevés olajon lepirítjuk. (Amíg teljesen el nem fő a leve). Sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel esetleg egy kis fokhagymával ízesítjük.
A kovászos kenyérszeleteket megkenjük a borsókrémmel, rátesszük a pirított csiperkegomba szeleteket, majd megszórjuk a fenyőmagokkal. Jól passzol hozzá a karakteres rukkola íze.
2. Tavaszi tapas tál sonkával és mini csiperkegombával
Ezt a tapas tálat nem csak egy hétvégi reggelire, hanem vendégvárónak is elkészítheted a család és barátok nagy örömére. Gyorsan összeállítható színes és ízletes fogás, amely bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét előételként.
Amire szükséged lesz hozzá: fekete erdei sonka, mini lepirított csiperkegomba, mini mozzarella, friss rukkola, sajtos kifli, vagy baguette.
A ChefGomba mini csiperkegombákat folyó hideg víz alatt átmossuk, megszárítjuk és kevés olívaolajon néhány perc alatt lepirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és tehetünk rá friss, apróra vágott petrezselymet is. Utána a kis gombafejeket fogpiszkálókra tűzzük a mini mozarellákkal. Tálalásig tartsuk hűtőszekrényben. A sajtos kiflit csak közvetlenül fogyasztás előtt karikázzuk fel, hogy ne száradjon meg. Fekete erdei sonkával, rukkolával kínáljuk.
3. Magos zsemle omlettel és pirított laskagombával
A ChefGomba laskagombát folyó hideg víz alatt megmossuk, megszárítjuk és a nagyobb darabokat félbe vágjuk.
Egy serpenyőben felhevítünk 1-2 evőkanálnyi olívaolajat és lepirítjuk rajta a gombát. Ha elkészült, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Amíg pirul a laskagomba, addig 2 tojást egy kevés tejjel felverünk, sózzuk, borsozzuk. Közepes méretű serpenyőben megolvasztunk egy fél evőkanálnyi vajat és ráöntjük a tojást. 1-2 perc után lejjebb vesszük a hőfokot és fedő alatt további 2-3 percig sütjük a tojást, amig szépen összeáll.
A zsemlét félbevágjuk és megtöltjük az omlettel, ráhalmozzuk a pirított laskagomba szeleteket . Tavaszi kevert salátával (bébi spenót, paradicsom, újhagyma, hónapos retek), frissen fogyasszuk.
A bejegyzés a CHEFGOMBA támogatásával készült.